Het kán je bijna niet ontgaan zijn: het waterpeil staat extreem hoog. De afgelopen maanden heeft het ontzettend veel geregend. De afgelopen drie maanden heeft het in Nederland maar liefst 200 mm geregend, waar het normaal 100 mm is. De eerste regen wordt nog gemakkelijk opgenomen door de bodem, mits deze goed doorlaatbaar is. Na veel regenval raakt de bodem verzadigd en wordt het water afgevoerd naar de rivieren. Dat leidt bij aanhoudende regen tot hoge waterstanden.
Hoogwater in Nederland
Nederland neemt maatregelen tegen hoogwater. Zo worden op verschillende plekken zandzakken geplaatst, wordt er water weggepompt en gaan sluizen dicht. Gelukkig is Nederland goed voorbereid op hoogwater met dijken, duinen en dammen. Maar hoe zit het met de waterhuishouding in jouw tuin? Wat kun jij zelf doen om dit zo goed mogelijk onder controle te houden? Wij geven een aantal tips!
Zorg dat je bodem water op kan nemen
Om te beginnen zorg je voor een bodem die klaar is om vocht op te nemen. Dat doe je door de bodem regelmatig te schoffelen en los te houden. Een goede structuur van de grond werkt drainerend. Zo wordt het regenwater goed opgenomen. Zorg dus dat je tuinbodem goed is losgewerkt. Je kunt ook infiltratiekratten onder de grond plaatsen. Dat zijn een soort boxen met gaten erin, waardoor ze een waterdoorlatende functie hebben. Wist je dat je de infiltratiekratten ook kunt omhullen met waterdicht folie? Dan kun je het water hergebruiken voor het besproeien van je tuin zodra dat weer nodig is.
Waterbestendige daken en muren
Groene daken zorgen voor een geleidelijke afwatering. De plantjes en het substraat waarin ze staan houden water vast. Groene sedumdaken kunnen met de juiste opbouw tot wel 30 liter water per m2 bufferen. Zo kan een deel verdampen, waarna de rest geleidelijk afgevoerd wordt. Houd er wel rekening mee dat het dak sterk moet zijn en dat je regenpijp dik genoeg is om de hoeveelheid water af te voeren. Staat het water écht hoog? Dan kun je je muren waterdicht maken. Verf ze met vochtwerende verf, impregneer ze of breng waterdichte gevelbekleding aan.
Ruil je tegels in voor groen
Tegels eruit, groen erin! Het klinkt inmiddels zó vanzelfsprekend, maar feit is dat ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft is betegeld. Dat is zonde, want gras of planten kunnen véél meer water opnemen. Bovendien is het beter voor de biodiversiteit. Heb je wat meer ruimte in je tuin? Overweeg dan een (mini) wadi te plaatsen. “Wadi” is een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi fungeert als opvangbekken voor regenwater, waar het wordt gezuiverd voordat het in de bodem infiltreert. Op deze manier draagt de wadi bij aan het voorkomen van wateroverlast en het tegengaan van droogte.
Bewaar water voor later
Door water op te slaan, kun je het bewaren voor het voorjaar en de zomer. Voorkom overlast en vergroot de waterbergingscapaciteit in jouw tuin! Dit doe je bijvoorbeeld door een regenton of infiltratiekratten te plaatsen, een regenwatervijver te maken of een ondergrondse tank aan te leggen. Op deze manieren kun je alles wat nu extra valt, bewaren voor later. In de zomer heb je het regenwater weer hard nodig!