Zoals de gemeente verantwoordelijk is voor de waterafvoer in de straten, ben jij zelf verantwoordelijk voor de waterafvoer in jouw tuin. Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je het water afvoert en ben je ook nog eens milieubewust bezig! Wij leggen je in dit artikel uit hoe je dit aan kunt pakken.
Verlaging
Een eerste manier is om een verlaging te maken in je tuin waar je het water in op kunt vangen. Dat kan gewoon een lager stuk gazon zijn, maar kan bijvoorbeeld ook in de vorm van een terras of zitkuil. Let er wel op dat het water binnen twee dagen kan verdwijnen zodat er weer plek is voor nieuw water. Het water verdwijnt door verdamping, infiltratie, afvoer naar sloot of afvoer naar lagergelegen gebied. Als je dit wil doen is het wel belangrijk dat je je goed inleest en weet hoe groot het oppervlak moet zijn. Wanneer het niet optimaal uitgevoerd is kan het niet werken en zal je er dus ook minder voordeel van hebben. Een verlaging zal schade voorkomen, grondwater aanvullen en zuivering ontzien.
Ondergrondse berging
Naast verlaging kun je ook kiezen voor een ondergrondse berging als waterafvoer. Dit is het opslaan van water onder je gazon en is mogelijk onder elk type tuin. De grond moet alleen wel doorlatend zijn en het systeem moet goed voorzien zijn van de juiste filtering om verstopping te voorkomen. Je kunt dit realiseren door bijvoorbeeld een diep grindbed, infiltratiekratten of een holle ondergrondse berging. Opnieuw is het wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en de juiste afmetingen gebruikt. Ook moet de grond wel stevig genoeg zijn voor een opslagruimte, want anders kan het doorzakking veroorzaken.
Wil je meer te weten komen over waterverbruik in je tuin? Download nu de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Dak
Als laatst kun je regenwater ook opvangen op het dak. Een plat dak met goede vegetatie, bijvoorbeeld vetplantjes of een dikke laag grond met verschillende planten, kan zorgen voor een geleidelijke afvoer van het water. Het dak houdt het water eerst vast en vanuit daar verdampt het. Een vegetatiedak is opgebouwd uit verschillende soorten lagen die ervoor zorgen dat het wateroverschot afgevoerd wordt naar de regenpijp. Het is wel belangrijk dat het dak sterk genoeg is om de vegetatielaag inclusief water te kunnen dragen. Ook moet je erop letten dat de regenpijp dik genoeg is voor het overschot aan water. Een goede locatie voor een “groen” dak is bijvoorbeeld op het tuinhuisje.
Meer groen
Je kunt het daarnaast ook heel eenvoudig oplossen door meer groen in je tuin te plaatsen. Planten zijn goed voor het absorberen van water en al helemaal als er genoeg organische stof in de grond zit. Om de hoeveelheid organische stof in de grond te vergroten kun je de grond voeden met je eigen compost. Op deze manier kunnen je planten dus ook bijdragen aan het afvoeren van water.
Kortom, genoeg manieren om zonder riool water af te voeren uit je tuin.