In Nederland hebben we vaak periodes van veel regenval. Water is natuurlijk goed voor de tuin, maar te veel water kan ook schadelijk zijn. Aan de andere kant hebben we afgelopen zomers ook extreme droogte meegemaakt. Dit kan ook zeer schadelijk zijn voor de tuin. Met waterbergend vermogen kun je de balans terugvinden en het overtollig water opvangen voor de drogere periodes. Zo zorg je ervoor dat het wateroverschot niet schadelijk is, maar juist optimaal benut wordt.
Als je het overtollige water niet op de juiste manier opvangt kan het schadelijk zijn voor je tuin. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor kale plekken in het gazon en kan het de bloei van plantjes of groentes verstoren. Met waterbergend vermogen kun je dit voorkomen omdat het ervoor zorgt dat water geleidelijk opgenomen of afgevoerd kan worden.
Met waterberging kun je er ook voor zorgen dat je planten het hele jaar door kunnen worden voorzien van regenwater. In deze tijden van klimaatverandering is het niet vanzelfsprekend dat planten elk moment van het jaar op een natuurlijke manier voorzien worden van water. Je kunt natuurlijk ook sproeien met kraanwater, maar planten zullen het beter doen op regenwater omdat daar nog geen kalk in zit.
Wil je meer weter over waterverbruik in je tuin? Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Waterberging biedt niet alleen voordeel voor je tuin, maar is ook nog eens milieubewust. Je hebt namelijk veel minder kraanwater nodig omdat je het opgevangen regenwater kunt gebruiken voor sproeien.
Door middel van waterbergend vermogen kun je dus op een slimme manier met wateroverlast omgaan en daarbij is het ook nog eens milieubewust! Lees hier hoe je waterberging kunt realiseren in je eigen tuin.
1 reactie
Bedankt voor het delen van dit artikel over wateroverschot. Ik zou het opgevangen water ook graag willen gebruiken voor mijn eigen tuin. Daarnaast moet de kans op overlast en lekkage natuurlijk voorkomen worden.