Als gevolg van klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Wereldwijd is het stijgende water een belangrijk onderwerp. Vooral in Nederland is de zeespiegel heel erg belangrijk. Krijgen we te maken met een drinkwatertekort, of juist wateroverlast en overstromingen, of beide? Wat doet aanhoudende droogte met de natuur? Het houdt de gemoederen bezig. We nemen een duik in het thema ‘water’ en onderzoeken wat jij zelf kunt doen!
Stijgende temperaturen en extreem weer
De zeespiegel stijgt door de oplopende temperatuur. Dat het steeds warmer wordt, was ook dit jaar weer te merken. Afgelopen september was de op één na warmste in Nederland sinds 1901. Sterker nog, afgelopen zomer was het gemiddeld bijna één graad warmer dan het langjarige gemiddelde van 17,5 graden Celsius. Wereldwijd hadden we afgelopen zomer veel te maken met weer uitersten. Extreme hagelbuien, overstromingen en stormen kwamen regelmatig in het nieuws. Klimaatverandering zorgt ervoor dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Dat betekent droge, hete zomers en nattere winters.
De effecten van klimaatverandering
De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds sterker voelbaar. Het heeft invloed op landbouw, natuur én op onze gezondheid. Extreme weersomstandigheden kunnen de gewasopbrengst verminderen. Hittegolven hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Door de hitte ontstaat er ozon (zomersmog), wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Bovendien lijdt de biodiversiteit onder de veranderingen in het klimaat. Planten en dieren worden bedreigd door het veranderende klimaat.
Wateroverlast door extreme buien
Tijdens een extreme bui valt er enorm veel water in korte tijd. Onze bodems kunnen niet alles opnemen en het kostbare regenwater verdwijnt zó in het riool. Zonde! Het riool kan die grote hoeveelheden van de extreme buien niet aan en zo ontstaat wateroverlast. We moeten ons dus verder aanpassen aan de gevolgen van het veranderende klimaat. Dat geldt niet alleen voor bedrijven, waterschappen, landbouw en industrie. Ook jij kunt actie ondernemen!
Slim afwateren en water opslaan
In Nederland zijn we inmiddels bekend met stortbuien. Je weet wel, die extreme buien waarin in korte tijd heel veel regen valt. Door klimaatverandering komen dit soort buien steeds vaker voor. Om overlast te voorkomen én slim om te gaan met water, moeten we de waterbergingscapaciteit verhogen. Gemeenten doen dat bijvoorbeeld door de rioleringen af te koppelen en regelmatig te reinigen, of door waterberging in groene zones optimaal te benutten. Jij kunt ook je steentje bijdragen. We zetten een aantal methoden op een rijtje:
- Plaats een regenton in je tuin! Dat kan al ontzettend nuttig zijn bij het opvangen van een gedeelte van het water. Is een regenton niet voldoende? Kies dan bijvoorbeeld voor een regenwaterschutting of zelfs een ondergrondse hemelwatertank met dompelpomp. Zo’n hemelwatertank plaats je bijvoorbeeld onder je oprit. Zo vang je regenwater op zonder dat je dit direct ziet.
- Plek genoeg in je tuin? Leg dan een regenwatervijver aan.
- Plaats infiltratiekratten. Deze vangen veel water op en geven dit geleidelijk door aan de bodem. Regenwater kan dus langzaam de bodem in zakken. Dit voorkomt dat het regenwater in het riool terechtkomt.
- Koppel je regenpijp af van het riool, als je geen plek hebt voor een regenton. Zo kan het regenwater je tuin inlopen, zodat het in je tuinbodem terechtkomt in plaats van direct in het riool.
- Het dak van je uitbouw, tuinhuis of schuurtje maximaal benutten? Plaats dan een groen sedumdak. Dan loopt het regenwater niet het riool in, maar genieten de plantjes op je dak ervan.
- Is jouw oprit betegeld? Verdiep je eens in waterdoorlatende verharding of grind. Dan trekt regenwater tóch de bodem in. Toe aan meer groen? Bekijk dan onze vergroener. Tegels eruit, groen erin!
- Kies voor bodembedekkers of een mulchlaag in je tuin. Je bodem houdt namelijk meer vocht vast als het natuurlijk materiaal bevat.
Waterbesparing bij droogte en neerslagtekort
Door nú slim regenwater op te slaan, kunnen we het in de droge maanden heel nuttig inzetten. Je kunt er bijvoorbeeld je auto mee wassen, het toilet doorspoelen en natuurlijk je tuin bewateren. Dat bespaart een hoop drinkwater. Maar je kunt nog veel meer doen om water te besparen. We geven je een paar effectieve tips:
- Erg voor de hand liggend, maar ook erg effectief: douche zo kort mogelijk. Zet eventueel een timer.
- Koop een waterbesparende douchekop. Helemaal niet zo duur als je misschien denkt en je bespaart er zo’n 50% water mee.
- Kleine wasjes, grote wasjes… Houd het maar bij grote wasjes. Stop die trommel lekker vol. Dat scheelt een hoop wasbeurten!
- Laat je de kraan altijd even lopen als je warm of juist koud water nodig hebt? Heel herkenbaar. Dit water kun je prima opvangen en gebruiken voor de plantjes.
- Eet minder vlees. Voor de productie van vlees is superveel water nodig. Voor een kilo rundvlees wordt bijvoorbeeld wel 15.500 liter water verbruikt.
Zuinig zijn op water, het hele jaar door
We moeten zuinig zijn op ons drinkwater. Wanneer er langere tijd geen neerslag valt én de temperaturen hoog zijn, kan er een tekort aan zoet water ontstaan. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het beschikbare drinkwater. Het heeft ook invloed op de veiligheid van onze dijken, landbouw, industrie, scheepvaart, planten en dieren. Het is héél belangrijk om zuinig te zijn op ons water. Doe dit het hele jaar door en niet alleen tijdens de droge maanden!
Spaar water voor later
Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een groene en gezonde leefomgeving. Plaats een regenton, gebruik een waterbesparende douchekop of koppel je regenpijp af: allemaal kleine en goedkopere ingrepen die al een verschil kunnen maken. Ga jij ermee aan de slag?
Benieuwd wat je nog meer kunt doen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en de biodiversiteit? Check jouw groenscore en krijg tips op maat!