In Nederland zijn we natuurlijk erg bekend met veel water en de overlast die het met zich mee kan brengen. Echter, als je slim omgaat met het wateroverschot kun je er juist ook veel voordeel uithalen. Dat kan bijvoorbeeld door waterberging te realiseren in je tuin. Dit is het langer vasthouden van water waardoor het geleidelijk opgenomen wordt in de grond. Op deze manier kun je de grond langer vochtig houden in droge periodes waarmee je schade door droogte voorkomt. Hieronder geven we je verschillende tips over hoe je dit kunt toepassen in jouw tuin.
Verbeter het bodemprofiel
Bij het aanleggen van planten is het belangrijk dat de bodem goed is losgewerkt. Als de grond nog te dicht zit heeft dit namelijk een negatief effect op het opnemen van water. Een goede structuur van de grond geeft een drainerende functie waardoor het overschot van het regenwater opgenomen wordt door de ondergrond.
Infiltratiekrat
Een infiltratiekrat is een goed hulpmiddel om het water geleidelijk weg te werken. Het is een box met allemaal gaten erin waardoor het een waterdoorlatende functie heeft. De krat is verkrijgbaar in verschillende maten en kan op meerdere posities geplaatst worden. Daarnaast kan de krat ook dienen voor opslag van water als je het omhult met waterdicht folie. Zo kun je het water later weer gebruiken voor het besproeien van je tuin.
Wil je extra informatie over waterberging in de tuin?
"*" geeft vereiste velden aan
Vegetatie
Bomen, heesters en vaste planten zorgen voor snelle doorvoer van water naar de grond. Het assortiment moet bestaan uit vegetatie die niet meteen verdrinkt als de wortels iets langer onder water staan, maar die ook droge periodes kan overleven. Als je je vegetatie dus slim kiest, zal je veel minder overlast ervaren van de regen. Dit is een erg natuurlijke manier van waterberging.
Daken beplanten
Deze optie is niet op elk huis toe te passen, maar wel zeer effectief. De planten houden het water voor een langere tijd vast waarna het verdampt of via de planten weer teruggegeven wordt aan de natuur. Het werkt het beste met gevarieerde beplanting. Deze optie is alleen uitvoerbaar op daken met veel draagkracht (meestal platte daken). Het is namelijk erg zwaar en niet elk dak zal het kunnen houden.
Regenton
Als laatste is het natuurlijk ook mogelijk om gewoon een regenton aan te schaffen. Het opgevangen water kan dan weer gebruikt worden om bijvoorbeeld je planten of het gras water te geven. Voor een gemiddelde tuin (125 vierkante meter) heb je minimaal een regenton nodig van 180 – 250 liter. Dit is geen natuurlijke manier, maar is wel erg duurzaam en milieuvriendelijk.
Meer weten over waarom je voor een groene tuin moet gaan? Lees dan hier verder.