Die groene vingers mogen weer aan het werk! Hoewel de winter nog goed voelbaar is, is dit hét perfecte moment om je planten de grond in te steken. Tijdens de koude maanden lijken veel planten te sluimeren. Toch is dit een belangrijke periode voor sommige groenblijvers. Benieuwd waarom het juist nú slim is om je planten in de grond te zetten? Lees dan snel verder.
Even pauze in de winter
Veel planten houden een ‘natuurlijke pauze’ tijdens de winter. Dan stopt de groei tijdelijk door de kou. Deze periode is heel gunstig voor het verplanten van bomen, omdat ze dan in rust zijn. Vriest het niet en bevat de grond voldoende vocht? Dan is dit het moment om te handelen! Door je planten of bomen nu de grond in te zetten, geef je ze en voorsprong voor het komende groeiseizoen. Het bevordert de ontwikkeling van je plant of boom.
Loofbomen planten in februari
Met name bladverliezende loofbomen worden graag geplant in februari. Of ze nu een kluit hebben of in pot zitten; het beste plantmoment is nu. Voorbeelden van inheemse bladverliezende bomen zijn de zomereik (Quercus robur), beuk (Fagus sylvatica) en de wilde kers (Prunus avium).
Zó plant je een bladverliezende loofboom:
- Graaf een kuil die minstens 1,5 keer groter is dan de kluit.
- Zorg voor drainage door een waterdoorlatende laag in de bodem toe te voegen. Dit doe je bijvoorbeeld met grof zand of kleikorrels.
- Heeft de loofboom blote wortels? Omwikkel ze dan met mestaarde. Zo voorkom je uitdroging. Heeft je loofboom een kluit? Dompel ‘m dan in een emmer water voor een goede hydratatie.
- Zet de boom in het gat en vul aan met aarde, verrijkt met tuinaarde of compost.
- Stamp de grond goed aan. Laat wel een kuiltje over voor het watergeven. Geef de loofboom voldoende water, ook in deze periode. Dat stimuleert wortelvorming.
- Bedek de bodem met een laag mulch. Dit houdt vocht vast en voorkomt onkruid.
En nu? Geduld hebben en genieten van het mooie groeiproces! Over een paar jaar kun je lekker in de schaduw zitten van een prachtige loofboom.
Bladverliezende heesters planten
Vriest het niet? Dan kun je bladverliezende heesters planten en verplanten, met én zonder kluit. Voorbeelden hiervan zijn de gelderse roos (Viburnum opulus), hazelaar (corylus avellana) en de kornoelje (Cornus sanguinea). Februari is een perfecte maand om deze heesters te planten! Sommige soorten worden vaak met kale wortels meegegeven. Zorg er in dat geval voor dat je zoveel mogelijk grond rondom de wortels behoudt.
Klaar om te planten? Ga ervoor! Transformeer je tuin in een oase van groen. Ben je benieuwd hoe groen jouw tuin op dit moment is? Doe dan de groenscore!