In de winter zoekt iedereen de warmte op; zo ook de dieren in je tuin. Tijdens de wintermaanden wil je er natuurlijk voor zorgen dat jouw tuin de kou zo goed mogelijk doorstaat. Hoe kun je je tuin in de winter opfleuren? Welke planten verdragen vorst juist goed, en welke niet? Hoe zorg je voor voldoende voedsel en schuilplaatsen voor de dieren in je tuin? We geven je graag een aantal tips die jouw tuin de winter door helpen.
Zet je wintertuin in bloei
‘s Winters ben je natuurlijk zelf veel minder in je tuin te vinden dan in de rest van het jaar. Wel help je de dieren enorm door je wintertuin een beetje te verzorgen. En zelf pluk je er ook nog eens de vruchten van. Kijk door het raam naar buiten en geniet binnen lekker warm van je tuin. Door mooie winterbloeiers te planten help je de kleinste beestjes de winter door! Plant bijvoorbeeld winterheide. Deze plantencategorie verspreidt breed over je tuinoppervlak en is grotendeels bodem bedekkend. Plant winterheide in meerdere groepjes en benut je tuin én de plant maximaal. Boost de bodem en de groei van winterheide door de grond rijkelijk van organisch materiaal te voorzien. Is jouw tuinbodem minder geschikt voor het inplanten van heide (geen zure grond en weinig organisch materiaal)? Plant het dan eventueel in bakken. Geef de heide vooral veel water, tenzij het vriest. En plant het liefst op plekken waar ze veel zon vangt. Nog meer leuke winterbloei tips vind je in dit artikel!
Daarnaast kun je je tuin natuurlijk ook nog wat extra kleur geven. Hiervoor is het niet vereist om bloemen te planten. Bessenplanten zijn je beste vriend. Met een paar van deze planten fleurt je tuin meteen helemaal op. Kies bijvoorbeeld voor de sierappelboom (malus sylvestris) of de duindoorn (hippophae ramnoides); beide een multifunctionele toevoeging aan jouw tuin. Met zijn sierlijke rode appeltjes ziet de sierappelboom er namelijk niet alleen prachtig uit. De sierappeltjes zijn tevens een goede voedselbron voor vogels. De oranje besjes van de duindoorn zijn lekker kleurrijk en zitten vol vitaminen. Verwen jezelf eens met duindoornbessensap of jam van duindoorn in je tuin!
De winterlinde (tilia cordata) is ook zeer geschikt om deze maand je tuin mee op te leuken. De lindebladeren van deze sierlijke boom zitten bomvol voedingsstoffen voor de bodem.
Bescherm je planten
Als het ‘s winters veel vriest is het aan te raden om kwetsbare planten goed te beschermen. De planten die echt niet tegen vorst kunnen, bewaar je het beste tijdelijk in de schuur of in een kas. Zorg wel dat je ze minimaal tweewekelijks bewatert. Er zijn ook planten die je tijdens hevige vorst buiten kan laten staan, maar wel baat hebben bij extra bescherming in de winter. Hieronder lees je een aantal praktische tips over hoe jij vijf verschillende vorstgevoelige plantensoorten goed kunt beschermen:
Mediterrane planten
Onder meer olijven, vijgen, oleanders en trachecarpus palmen kunnen bij een temperatuur van -12°C nog prima overleven. Zeker als ze goed diep in de bodem geworteld zitten. Van belang is wel om de palmbladeren goed samen te binden met jute of vliesdoek. Een beschermhoes speciaal voor planten is hiervoor ook zeer geschikt. Voor planten in potten of bakken geldt een ander verhaal. Scherm de pot of bak van binnenuit goed af of bedek de plant rondom met bubbeltjesplastic. Stro of hooi is een goede bedekking voor de bovenkant.
Kuipplanten
Citrusvruchten, sundaville, phoenix palmen, laurierboompjes, bougainville, brugmansia en andere kuipplanten gedijen het best tussen de 5 en de 18°C. Deze gewassen kun je in het geval van vorst dus beter naar een aparte ruimte verplaatsen. Bij voorkeur met de mogelijkheid om de temperatuur te regelen.
Jonge groenblijvers
Voor onder andere bovenstaande nieuwe beplanting die bladeren gedurende het hele jaar behoudt, is het van belang om de wortels goed af te dekken met bladeren. Zo bescherm je ze het beste tegen verdamping wanneer ze veel zon vangen. Om de plant heen kun je jute zakken, bubbeltjesplastic en stro gebruiken ter isolatie. De bovenkant van de plant kan vaak wel wat hebben bij deze jonge plantjes.
Camellia’s met knop
Camellia’s hebben voornamelijk baat bij een zure bodem. Bescherm de knoppen van deze plant goed. Anders is de kans groot dat ze bevriezen en van de plant af vallen. Het is van belang om Camelia’s zoveel mogelijk af te houden van de zon. Denk dus goed na over de juiste plek in je tuin om deze soort te planten en bescherm ze rondom met vliesdoek of een beschermhoes.
Vorstgevoelige meerjarige planten
Zorg bij de meest vorstgevoelige meerjarige planten voor een bodem die goed vocht doorlaat. Deze planten kunnen namelijk niet goed tegen veel water. Stro, snoeisel en bladeren helpen bij het drooghouden van deze soort.
Over het algemeen kun je vorstgevoelige planten ook lekker luchtig inpakken met dennen of coniferentakken. Groenmateriaal hergebruiken is nog altijd duurzamer dan vliesdoek of bubbeltjesplastic.
Bescherm de dieren in je tuin
Egels, kikkers, regenwormen, slakken, bijen en sommige muizen houden allemaal een winterslaap. Door de opwarming van de aarde wordt deze periode, waarin de tuindiertjes hun energie voor de rest van het jaar opsparen, helaas ingekort. Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat er blijvend minder voedsel te vinden is, en dat terwijl de arme diertjes in jouw tuin na een kortere winterslaap in de koudere maanden van het jaar juist behoefte hebben aan genoeg voedsel. Gelukkig kun jij de dieren in jouw tuin een handje helpen. Insecten zijn een goede voedingsbron voor veel bodemdieren. Gebruik de wintertuin bloeitips in het begin van dit artikel om vlinders, bijen en andere insecten op je tuin af te laten komen. Verspreid op verschillende beschutte plekjes in je tuin natuurlijk voedsel zoals pinda’s, ongezouten noten, zaden en fruit. Wees voorzichtig met het plaatsen van vogelvoer. Liever niet te dicht bij het raam, om te voorkomen dat vogels ertegenaan vliegen. Veel van de diertjes in jouw tuin hebben behoefte aan water. Het kan dus zeker geen kwaad om op een aantal plekjes in je tuin een bakje water neer te zetten. Ververs het water wel zo nu en dan.
Zorgen voor voldoende voedsel voor je tuindieren is heel belangrijk. Maar hiermee ben je er nog niet helemaal. Met minimale inspanning creëer je fijne schuilplekken in je tuin en houd je de tuindiertjes warm. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Sterker nog: het kan ook nog eens op een super duurzame manier. Wist je dat tuinafval helemaal geen afval is? Je kunt het namelijk gewoon hergebruiken. Heb je de bladeren die in de herfst van de bomen zijn gevallen, bewaard? Gebruik ze als deken voor de bodem. Zo houd je de ondergrond voor de beestjes lekker warm. Ook afgestorven resten van planten, snoeisel van bomen en planten en losliggende stenen zijn perfecte middelen om de dieren in jouw tuin van warme schuilplaatsen te voorzien. Bovendien zijn al deze restjes ook weer uitstekende voeding voor de bodem!
Ben jij een echte dierenliefhebber? En heb je ook nog eens twee rechterhanden? Zet dan nét dat stapje extra om de dieren in jouw tuin optimaal te beschermen. Bouw een vogel- of eekhoornhuisje!
Zet zelf een vogelhuisje in elkaar
Allereerst is het handig om na te gaan welke vogels er het meeste in jouw tuin voorkomen. Dan weet je namelijk meteen hoe groot de vliegopening van het huisje moet zijn. Je kunt nóg zo’n leuk nestkastje hebben, maar het is natuurlijk een beetje zonde als er geen vogel naar binnen kan komen doordat de opening te klein is…
Kom je voornamelijk pimpelmeesjes en zwarte meesjes tegen in je tuin, ga dan voor een opening van 25 tot 28 mm.
Zie je ook koolmezen, kuifmezen, boomklevers, bonte vliegenvangers, huismussen, ringmussen of gekraagde roodstaarten? Maak de vliegopening dan iets groter, tussen de 32 en de 35 mm is voldoende.
Voor groter gevogelte als spreeuwen en bonte spechten is een opening van 45 mm geschikt. Let erop dat je de opening niet te groot maakt; zo voorkom je dat er muizen in gaan, die de vogels aanvreten.
Benodigdheden
- Plank van minimaal 15 cm breed
- Plank van minimaal 18 cm breed
- Schuurpapier
- Waterbestendige houtlijm
- Spijkers
- Scharnieren
- Zaag
- Hamer
- Boor
- Rolmaat
- Potlood
Stap 1.
Zaag de wanden op maat.
Stap 2.
Boor de vliegopening.
Stap 3.
Schuur de randen glad.
Stap 4.
Zet het vogelhuisje in elkaar met waterbestendig houtlijm.
Stap 5.
Sla de spijkers vast.
Stap 6.
Monteer de scharnieren.
Stap 7.
Boor een gat om het vogelhuisje op te hangen.
Tada! Jouw vogelhuisje is klaar voor gebruik. Nu is het afwachten tot de eerste vogeltjes op hun huisje afkomen.
Woon je in een dorp? Lucky you! Dan heb je kans om eekhoorntjes in je tuin te spotten! Wil je de eekhoorntjes in jouw tuin echt op hun gemak stellen? En geef je graag een fijn onderkomen aan deze leuke beestjes in de winter?
Zó maak je een eekhoornhuisje
Gebruik onderstaande handleiding en laat die eekhoorntjes maar komen!
Benodigdheden
- Hout (bijvoorbeeld multiplex)
- Schroeven
- Zaag
- Boormachine
- Hamer
- Meetlint
- Potlood
- Schuurpapier
- Verf (optioneel)
Stap 1.
Zaag de verschillende onderdelen uit het hout. Twee planken van minimaal 30 x 30 cm en twee planken van 90 x 15 cm. Heb je toevallig al eens grotere eekhoorns dan de gemiddelde 15 cm in je tuin gespot? Ga dan voor een breedte tussen de 15 en de 20 cm.
Stap 2.
Schuur de randen van alle wanden om splinters te voorkomen. Zo krijgen jouw knagende tuingasten geen schrammetjes of wondjes door het hout.
Stap 3.
Zorg voor voldoende ventilatie. Boor gaten in de achterwand van het eekhoornhuisje.
Stap 4.
Bevestig met schroeven de wanden van het eekhoornstulpje aan elkaar.
Stap 5.
Geef je gevleugelde gasten een dak boven hun hoofd. Maak de ophangplank vast aan de bovenkant van het huisje.
Stap 6.
Als je wil kun je het huisje een leuk kleurtje geven met een likje verf.
Stap 7.
Hang het eekhoornhuisje op een geschikte plek in je tuin op.
Leg wat voedsel voor de diertjes in je eekhoornhuisje of vogelhuis. Zo lok je de diertjes naar hun toekomstige huisje toe en voelen ze zich er meteen thuis. In dit artikel lees je wat je zoal aan je tuinvriendjes kunt voeren. Wil je nog meer te weten komen over hoe je de dieren in jouw tuin de winter door kunt helpen? Gebruik dan deze tips.
Deel je trots met ons
Ben jij geïnspireerd en ga jij lekker aan de slag met het in elkaar zetten van je eigen vogelhuisje of eekhoornkastje? Wij zijn heel benieuwd naar het resultaat! Tag ons in een social post met een foto van jouw zelfgemaakte huisje. Bonuspunten als er ook tuindieren op te zien zijn!
Veel plezier met het spotten van eekhoorns en vogeltjes!