In de zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor je tuin is het aanleggen van een regenwatervijver een uitstekende keuze. Niet alleen draagt het bij aan de waterberging in je tuin, het zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens de zomer. Verdampend water zorgt in de zomer namelijk voor verkoeling van de lucht. Daarnaast draagt een regenwatervijver bij aan de biodiversiteit. Insecten en tuindieren zullen je dankbaar zijn voor een beetje verkoeling op een warme zomerdag! Het water uit de regenwatervijver kan je ook nog eens gebruiken voor het besproeien van de planten in je tuin. Hierdoor bespaar je flink op kraanwater. Zo’n regenwatervijver heeft dus alleen maar voordelen! Wil je zelf een regenwatervijver aanleggen in je tuin? Lees verder om te leren hoe je dat doet.
Meer weten over hoe je jouw tuin koel kan houden tijdens de warme zomerdagen? Lees ons artikel over hoe je je hoofd koel kan houden in de zomer!
Kies de juiste plek
Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van je regenwatervijver moet je opzoek naar de perfecte plek. Kies bij voorkeur een plek met deels zon en deels schaduw.
Graaf de vijver uit
Aan de hand van hoeveel ruimte je hebt in je tuin, kan je het stuk dat je wilt gebruiken markeren en uitgraven. Een regenwatervijver mag er natuurlijk en organisch uitzien. Graaf daarom verschillende diepe en ondiepe gedeeltes uit. Hierdoor trek je ook nog eens verschillende soorten dieren aan, van kleine insecten tot kikkers en padden.
Installeer een voering
Plaats een vijvervoering in het uitgegraven gat om te voorkomen dat het water in de grond wegzakt. Zorg ervoor dat de voering stevig is bevestigd en dat er geen vouwen of luchtbellen in zitten.
Vul de vijver
Nu is een regenwatervijver natuurlijk niet compleet zonder regenwater. Je kan regenwater opvangen met een regenton, en uiteindelijk ook met de vijver.
Plaats planten
Je kan diverse water- en oeverplanten toevoegen. Dit soort planten zijn goed voor de filtering, algvorming en zuurstof toevoer in je vijver. Een paar water- en oeverplanten die je kan plaatsen in je vijver zijn:
- Waterlelies
- Watermunt
- Zwanenbloem
- Lisdodde
- Irissen
- Waterpest
- Waternoot
Kies de juiste vissen
Mocht je het leuk vinden om vissen in je vijver te laten zwemmen is het van belang dat je de juiste vissoort kiest. Niet elke vissoort kan namelijk tegen regenwater. Geschikte vijvervissen zijn bijvoorbeeld de Goudwinde, Komeetstaart en Goudelrits.
Onderhoud en zorg
Houd je vijver schoon door regelmatig bladeren en ander organisch afval te verwijderen. Zorg ervoor dat het waterpeil op peil blijft door indien nodig regenwater uit een regenton toe te voegen.
Benieuwd hoe groen jouw tuin is? Check nu jouw groenscore en krijg tips op maat over het vergroenen van je buitenruimte.