Ben je toe aan een nieuwe look voor je tuin maar weet je niet goed hoe het eruit moet komen te zien? Dan is het slim om een tuinontwerp te maken, ook wel een tuinplan genoemd. En als je toch wat verandering in je tuin wil brengen is het een mooie manier om de biodiversiteit in je tuin te verbeteren. Door bijvoorbeeld het plaatsen van de juiste planten, struiken en bomen, of door het toevoegen van een (kleine) vijver aan je tuin. Het maken van een tuinplan klinkt misschien wat lastig, maar als je de volgende stappen volgt valt dat reuze mee!
Stap 1: Ontdek hoeveel zon er in je tuin valt
Het is belangrijk om te weten hoeveel zon er in je tuin valt. De ene plant floreert immers in de volle zon terwijl een schaduwplant in de volle zon zou wegbranden. Allereerst moet je de ligging van je tuin bepalen (Noord-Oost-Zuid-West). Zo heeft een tuin op het Zuiden het langste zon, terwijl een tuin op het Noorden wordt beschouwd als een schaduwtuin.
Niet alleen de ligging van de tuin is belangrijk. Objecten als bomen en gebouwen bepalen uiteraard ook hoeveel zon er daadwerkelijk in je tuin komt. Probeer een schets van je tuin te maken en geef vervolgens met verschillende vlakken aan of het deel uit je tuin veel zon krijgt, half zon (3-5 uur), of een schaduwplek is.
Stap 2: Check de bodem
Voor een groene tuin heb je een goede bodem nodig. Het is dan ook van belang dat je de bodem goed bekijkt voor je jouw tuin gaat beplanten. Er zijn veel verschillende bodemsoorten, maar voor het maken van een tuinontwerp is het voldoende om te bepalen of de bodem geschikt is voor planten en of er geen waterproblemen zijn.
Wil jij meer weten over jouw bodem? Ontdek hier de bodemcheck van het IVN.
Heb je een nieuwbouwhuis of tuin met veel tegels? Dan is de kans groot dat er bouwzand in de tuin ligt, wat niet geschikt is voor de meeste planten. Los dit op door de bovenste laag af te graven en te vervangen met goede aarde. Let op, het daadwerkelijk vervangen van het zand doe je natuurlijk ná het maken van je tuinontwerp. Je moet immers wel het bouwzand laten liggen áls je een terras of pad wil maken.
Naast het soort zand wat er in je bodem ligt is het goed om te kijken welke plekken in je tuin nattere grond hebben. De meeste planten houden namelijk niet van hele natte grond. Wat te doen met de natte plekken? Je kunt ervoor kiezen de grond wat op te hogen, er een vijver te plaatsen waar overtollig water naartoe kan, maar je kunt er ook voor kiezen om planten te plaatsen die floreren in natte grond.
Stap 3: Wat zijn je wensen?
De leukste stap is om te bedenken wat je wensen voor de tuin zijn. Er zijn drie soorten wensen waar je rekening mee moet houden, hieronder vind je ze met enkele voorbeelden:
- Gebruikswensen: fietsenhok, bankje in de zon, composthoop of een plek om de was op te hangen
- Praktische wensen: kraan, schuurtje om spullen op te bergen, de eethoek dichter bij de keuken
- Styling wensen: hopelijk wil je een groene tuin! Maar wil je liever een tuin die wat strakker is of een tuin waarvan het lijkt alsof je je in een natuurgebied bevindt?
Tip 1: Ga voor inheems
Ga voor inheemse planten en bomen! Inheems betekent dat de planten en/of bomen al jaren in jouw omgeving voorkomen. Dit heeft als voordelen dat planten beter aangepast zijn aan de groeiomstandigheden van jouw tuin én dat ze minder onderhoud nodig hebben. Niet alleen voor jou zijn inheemse planten een plezier, je helpt hier ook de dieren mee die van nature in jouw omgeving voorkomen zoals bijen en vogels. Een win-win dus!
Tip 2: Ga voor biologisch
Ga bij het aanschaffen van bloembollen en planten voor de biologische variant. Omdat hier geen bestrijdingsmiddelen op gebruikt worden is het beter voor insecten en tuindieren. En dat niet alleen, biologische planten zijn ook beter voor de bodem – en laten we in stap 2 nou geleerd hebben dat je voor een groene tuin een goede bodem nodig hebt.
Wil je meer weten over het aanleggen van een tuin die goed is voor de biodiversiteit? Download dan onze gratis PDF.
"*" geeft vereiste velden aan
Stap 4: Teken het tuinontwerp
Nu kun je het tuinontwerp maken. Bij het tekenen is het slim om hierbij het zicht vanuit je huis erbij te betrekken. Je wil immers niet alleen buiten, maar ook vanuit je woonkamer genieten van je nieuwe tuin!
Houd stap 1 en 2 goed in gedachten. Zet bijvoorbeeld het bankje neer op de plek waar je kunt genieten van de ochtendzon en plaats een vijver op de plek waar de grond wel erg nat is. Waar wil je de beplanting toevoegen? Als je een kruidentuin wil aanplanten is het bijvoorbeeld handig dit dicht bij de keuken te doen.
Het toevoegen van een vijver is ideaal wanneer je tuin een natte grond heeft. Een vijver zorgt namelijk voor een natuurlijk waterbalans in je tuin en het helpt bij het beheer van het grondwater. Verder trekt een vijver veel leuke dieren en insecten (zoals vogels en libellen) aan, dus je draagt ook nog bij aan een verbetering van de biodiversiteit!
Het daadwerkelijk maken van het tuinontwerp kan lastig zijn maar het is een leuk project om mee aan de slag te gaan! Probeer het tuinontwerp niet snel te maken in een dag maar neem hier rustig een paar weken de tijd voor. Je zal namelijk zien dat je op een zonnige dag toch net iets anders naar je tuin kijkt dan wanneer het regent.
Hoe tof zou het zijn om een tuin te ontwerpen die goed is voor de flora en fauna? Met onze groenscore check kom je er niet alleen achter hoe goed jouw tuin scoort op biodiversiteit en het klimaat, je ontvangt ook tips op hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Erg handig ter inspiratie van je tuinontwerp.
Wil jij weten hoe jouw tuin of balkon scoort op het gebied van biodiversiteit en klimaat? Beantwoord 7 vragen en wij berekenen jouw groenscore!