Gedurende de winter, in de aanloop naar kerst, zijn de dagen kort en avonden lang. Het is dan ook niet voor niets dat veel huishoudens en gemeentes de boel opfleuren met buitenverlichting. En dan hebben we het natuurlijk niet over straatverlichting maar over lichtversiering. Hoewel lichtversiering de donkere dagen een stuk gezelliger maakt, kan een overvloed aan kunstlicht de natuur in de war brengen. Dit heeft te maken met lichtvervuiling. In dit artikel leer je wat lichtvervuiling is en hoe je het in je eigen tuin kunt tegengaan deze kerstperiode.
Wat is lichtvervuiling?
Een verdeling tussen licht (gedurende de dag) en duisternis (gedurende de nacht) hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren. Wanneer de duisternis gedurende de nacht op grote mate wordt verlicht door kunstmatig licht is er sprake van lichtvervuiling. Kunstmatige vormen van licht zijn bijvoorbeeld de lampen op straat en in/rondom gebouwen, maar ook de kerstverlichting die men aan de gevel of in de tuin ophangt.
Maar waarom is het dan slecht voor de natuur? De meeste mensen voelen zich immers prettig wanneer ze niet volledig in het donker zitten. Extra licht gedurende de avonduren is schadelijk voor de natuur omdat het bioritme van dieren en planten uit balans worden gebracht. Een donkere nacht lijkt opeens op een ochtend, en hier raakt de natuur door van slag. Kunstlicht heeft niet alleen invloed op het dag- en nachtritme van dieren, maar ook op het broedgedrag en richtingsgevoel. Zo eet en paart de nachtvlinder minder wanneer er licht is. Ook worden nachtvlinders aangetrokken door het kunstlicht, waardoor ze een makkelijkere prooi vormen voor andere dieren. Dat is niet best, want het aantal nachtvlinders in Nederland gaat hard achteruit.
Kerstverlichting in de tuin, wel of niet?
De meeste mensen worden vrolijk van de extra sierverlichting rondom de kerstperiode. Niet alleen gemeentes hangen extra verlichting op in het centrum van een dorp of stad, ook veel huishoudens versieren hun huis en tuin met extra kerstverlichting. Maar al dat extra licht is helaas niet goed voor de dieren en planten. Denk aan de diertjes die proberen te overwinteren in jouw tuin. De extra tuinverlichting kan zorgen voor verwarring voor de egel die zijn winterslaap bij jou in de tuin houdt.
4 tips voor minder lichtvervuiling deze kerst
Lampjes zijn natuurlijk heel gezellig. Wil je ook rekening houden met de beestjes in jouw tuin? Gebruik dan de volgende tips om lichtvervuiling te beperken:
Tip 1: Laat de kerstverlichting niet te lang hangen
Bij sommige huishoudens brandt de kerstverlichting van oktober tot februari. Probeer de periode waarin je de verlichting ophangt zo kort mogelijk te houden, bijvoorbeeld van begin december tot begin januari.
Tip 2: Kies voor minder verlichting
In plaats van je hele tuin en gevel met licht te versieren kun je ervoor kiezen om het iets rustiger aan te doen. Kies bijvoorbeeld jouw favoriete lichtslinger of verlichte kerstster. Niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je eigen portemonnee.
Niet alleen kerstverlichting maar ook je normale tuinverlichting draagt bij aan lichtvervuiling. Wil je meer tips over hoe met je tuinverlichting lichtvervuiling kunt verminderen? Lees dan dit artikel.
Tip 3: Doe je kerstverlichting ’s nachts uit
Wanneer jij en je buren slapen is er niemand die geniet van je kerstverlichting. Doe de kerstverlichting uit wanneer je naar bed gaat, daar doe je de dieren in je tuin een plezier mee.
Tip 4: Gebruik rode verlichting
Volgens onderzoek blijkt rode verlichting het minst schadelijk voor dieren in vergelijking tot andere kleuren. Je kunt je dus oriënteren op het gebruiken van rode kerstverlichting. Hoewel geen licht natuurlijk altijd beter is.
Hoewel het overmatig gebruik van kunstlicht niet goed is voor planten en dieren, is het begrijpelijk dat je wel wat verlichting wil gebruiken om je huis en tuin op te vrolijken tijdens deze donkere periode. Maar probeer de bovenstaande tips eens uit en denk aan hoe je de planten en dieren helpt deze kerst. Wil je meer lezen over hoe je dieren in je tuin een handje kunt helpen deze winter? Lees dan dit artikel .