Dat het klimaat verandert is je vast niet ontgaan. Daarom is het belangrijk dat ook de tuin mee veranderd. De winters zijn tegenwoordig warmer en regenachtig, terwijl het in de lente nbsp;het ineens kan gaan sneeuwen. Ontdek hoe jij je tuin klimaatbestendig kan maken.
Wanneer je de tuin klimaatbestendig gaat maken zijn er een aantal zaken waar je aan kunt denken. Bijvoorbeeld; meer groen in je tuin dat voor schaduw zorgt en een manier om regenwater goed weg te laten lopen. Er zijn verschillende mogelijkheden dit aan te pakken.
Weg met de tegels
Heb je een tuin vol met tegels? Dan mag je er zeker de helft uitgooien. Een stevige regenbui kan zorgen voor wateroverlast. Het water kan namelijk moeilijk weg, want het trekt niet in de tegels. Zorg er daarom voor dat een deel van je tuin begroeid is met planten of gras. Dan kan regenwater gemakkelijk de bodem intrekken en hoef jij niet over de plassen heen te springen.
Vang regenwater op
Ook kun je het regenwater proberen op te vangen. Door een regenton aan te schaffen vang je gratis water op. Dat water kun je weer gebruiken om de planten mee te sproeien. Zo maak je de tuin klimaatbestendig en houd jij wat geld over. Vind je een regenton niks of heb je die al en wil je weten wat je nog meer kan doen om water op te vangen, leg dan een vijver aan. Dit is goed voor de biodiversiteit van je tuin en het ziet er onwijs gezellig uit. Je hoeft de vijver maar voor een deel te vullen met kraanwater en de regen zal de rest bijvullen. Mocht een vijver te groot zijn voor in je tuin, dan kun je van een grote teil ook een vijvertje maken.
Wil je meer weten over tuinaanleg? Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Voorkom een droge bodem
In de zomer verdampt het water uit de bodem in een razend tempo. Het is daarom van belang om de bodem klimaatbestendig te maken door het te bedekken met compost. Dan verdampt het water minder snel en blijft de bodem vochtig. Denk eraan dat je in de zomer de planten pas in de avond water geeft. Dan verdampt er zo min mogelijk water en hoef je minder vaak te sproeien. Daarnaast kun je beter eens in de zoveel dagen een paar uur lang sproeien, dan elke dag een paar minuten. Zo houd je zelf meer tijd over en heb je toch een groene tuin.
Zorg voor begroeiing
Er zijn nog een aantal manieren om uitdroging in de tuin te voorkomen. Zorg voor een dichte begroeiing in de tuin. Doordat planten dicht op elkaar staan kan de zon de bodem iets minder makkelijk bereiken en kun je uitdroging voorkomen. Heb je gras of ga je een grasmat aanleggen? Dan wil je ook dat het gras niet te snel uitdroogt en dor wordt. Maai met warm weer het gras wat minder vaak. Wanneer het gras kort is, zal het water uit de bodem verdampen en wordt het gras bruin. Door het lekker lang te laten, blijft het gras mooi groen. En een keertje minder maaien is voor jou alleen maar voordelig. Als laatste kun je een boom in de tuin planten. Deze zal voor schaduw in de tuin zorgen. Zo kunnen jij en de planten in je tuin in de schaduw genieten van het mooie weer.
Je kunt dus je tuin klimaatbestendig inrichten door te zorgen voor meer begroeiing en minder tegels. Door het water op te vangen in een regenton en eventueel een vijver aan te leggen. En door de bodem met compost te bedekken om zo uitdroging te voorkomen.
1 reactie
Bedankt voor het delen van de tips om een tuin klimaatbestendig in te richten. Wij hebben ook last van een droge bodem en wellicht ook slechte bodemkwaliteit. Wellicht moeten we extra maatregelen nemen om de grond vruchtbaarder te maken voor planten.