Je bent je oude tuin een beetje zat en wilt graag wat anders. Maar waar te beginnen? Deze tips zullen jou op weg helpen met het opstellen van een plan voor het aanpakken van je tuin. Een goed plan om jouw tuin aan te pakken is het halve werk. Zo kan je in een paar stappen een nieuwe en groenere tuin creƫren.
Tip 1: Verwijder tegels
Ligt je tuin vol met tegels? Haal er dan een aantal weg om plaats te maken voor meer groen. Het aanpakken en groener maken van je tuin gaat namelijk niet zonder dat je tegels verwijderd. Een vuistregel die je kan gebruiken om de hoeveelheid tegels in je tuin te bepalen is; ongeveer 2/3 van je tuin moet groen zijn. Denk hierbij aan planten, struiken, bomen of een grasmat.
Tip 2: Vervang het tegelpad voor een organisch pad
Mocht je het helemaal goed willen doen en van bijna alle tegels af willen, dan is dit een tip om de paden in je tuin te kunnen behouden zonder dat er tegels aan te past komen. Als eerst verwijder je de tegels van het tegelpad. Als je dat nog niet hebt gedaan. Wanneer je de tegels van het pad hebt verwijderd houd je vooral een zandpad over. Dat is natuurlijk niet handig. Als het gaat regenen wordt het een grote modderpoel. Strooi daarom organisch materiaal op de plek waar de tegels hebben gezeten. Je kunt denken aan houtsnippers, schelpjes of schors. Deze materialen laten regenwater goed door. Zo kan de bodem het water gewoon opnemen zonder dat het een modderpoel wordt.
Wil je meer weten over het aanleggen van je tuin? Download nu de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Tip 3: Leg meer groen aan
Een andere belangrijke stap in het plan voor het aanpakken van jouw tuin is het aanleggen van groen. Een groenere tuin creƫer je natuurlijk vooral door meer groen aan te leggen. In het plan voor het aanpakken van je tuin kan daarom de stap voor meer groen niet ontbreken. Bij het vergroenen van je tuin kun vrijwel alles wat groen is aanleggen in je tuin. Het is belangrijk om jezelf twee vragen te stellen voordat je begint met het aanleggen van groen; Wat is de grootte van mijn tuin? En heb ik een zonnige of schaduwrijke tuin? Wanneer je het antwoord op die vragen hebt, kun je gaan bedenken wat er in de tuin komt staan. Denk aan; bomen, struiken, grassen, een grasmat, bloemen en planten. Bepaal welke planten meer zon nodig hebben en welke makkelijk in de schaduw kunnen overleven en ga aan de slag met het aanleggen van het groen.
Tip 4: Zorg voor biodiversiteit
Tijdens het maken van een plan voor het aanpakken van je tuin, moet je niet vergeten na te denken over de biodiversiteit in de tuin. Heb je al planten waar bijen de nectar en stuifmeel uit kunnen halen. Niet elke bloem is geschikt daar namelijk voor. In sommige bloemen kunnen bijen niet bij de meeldraden en stamper komen en dus geen nectar eruit halen. Kies daarom geschikte planten voor insecten als de bij.
Denk ook na of de bodem van je tuin gezond is. Gebruik bijvoorbeeld compost voor een goede kwaliteit van de bodem. Hierdoor zal het leven in de bodem verbeteren. Dit zijn twee manieren om te zorgen voor meer biodiversiteit in je tuin. Er zijn nog een hoop andere opties en wie weet bedenk je zelf wel iets nieuws.en
Tip 5: ga voor een groen dak
Nu je tuin groener is, vergeet dan niet om eventueel ook je dak mee te pakken. Heb je een plat dak op je huis dan kun je ervoor kiezen om het aanpakken van je tuin naar een hoger niveau te tillen. Door. Een groen dak ziet er natuurlijk sfeervol uit, is goed voor de natuur Ć©n zorgt ervoor dat je huis koeler blijft tijdens de warme zomer. Op deze manier heeft een dak meerdere functies. Heb je nou geen plat dak op je huis, dan kun je bijvoorbeeld kijken of je een dakkapel hebt die je kan vergroenen of het platte dak op je schuur. Misschien heb je een overkapping in de tuin waar je groep op kan aanleggen. Kijk om je heen en wees creatief. Er is stiekem vaak meer mogelijk dan je denkt.