Je wilt een nieuwe voortuin aanleggen, maar weet niet waar je moet beginnen. Geen zorgen. Wij leggen je uit hoe je in een paar gemakkelijke stappen de tuin kunt aanpakken.
Stap 1. Ontwerp je tuin
De eerste stap bij het aanleggen van je voortuin is het maken van een ontwerp. Hoe gaat de tuin eruit zien? Op welke plek komen er planten en waar komt de tuinbank? Daarnaast moet je ook bedenken wat je precies met je voortuin wilt gaan doen. Wordt het een tuin voor de sier of wil je echt dat je tuin wat gaat opleveren? In dat geval kun je kiezen voor moestuin. Heb je liever zo min mogelijk werk aan je tuin, maar wil je eten verbouwen? Plant dan kruidenperken en wat fruitstruiken. Daar heb je weinig onderhoud aan.
Je weet nu hoe je tuin eruit gaat zien en wat je doel is met de voortuin. Als laatste kijk je wat het bij elkaar gaat kosten.
Stap 2. Maak een planning
Wanneer je je ontwerp op papier hebt, ga je aan de slag met het maken van een planning. Wanneer ga je wat in de voortuin aanleggen? Begin bijvoorbeeld met maken van ruimte in je voortuin. Dan start je in het najaar met het maken van een composthoop en planten van bloembollen. En kun je in het voorjaar aan de slag met het snoeien van bomen en struiken. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken welk tuingereedschap je nodig gaat hebben. Bedenk of je al het gereedschap in huis hebt. Zo niet, plan dan eventueel in wanneer je de ontbrekende spullen gaat kopen. Lenen is natuurlijk ook een optie. Misschien hebben buren wel een handschoen of heggenschaar te leen. Dat scheelt weer geld en tijd. Je hoeft dan immers niet meer op en neer naar het tuincentrum.
Wil je meer weten over tuinaanleg? Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Stap 3. Ruimte maken
Waarschijnlijk heb je nog een oude voortuin of iets wat op een voortuin lijkt. Dan is het handig om wat ruimte te maken voordat je nieuwe onderdelen gaat aanleggen in je tuin. Wanneer je een voortuin wilt aanleggen is het niet gelijk nodig om elke plant, struik of boom te verwijderen. Laat dus grotendeels van de struiken en bomen nog even staan. Een boom opnieuw planten kan, maar het duurt ontzettend lang voordat het een volwaardige boom is. Je kunt dus beter eerst kijken of de boom misschien toch in je tuinontwerp past. Dat scheelt uiteindelijk een hoop tijd en geld. Wat kun je wel weghalen? Een gedeelte van het onkruid bijvoorbeeld. Je mag best wat onkruid laten zitten, want het is niet perse slecht voor je tuin. Het is namelijk een meststof voor andere planten en een plaats waar insecten hun eitjes kunnen leggen. Dan kun jij de overige tijd besteden aan een welverdiende pauze. Wanneer je de tuin hebt klaar gemaakt, kun je de voortuin aanleggen.
Begin dus met het ontwerpen van de voortuin en kijk daarbij ook meteen naar het kostenplaatje. Daarna maak je een planning, zodat je precies weet wanneer je iets aan de tuin gaat doen. Als laatste is het handig om wat ruimte te maken om daarna de onderdelen in de nieuwe voortuin te kunnen plaatsen. Volg deze 3 stappen, dan kan jij met gemak een voortuin aanleggen.