Een tuin met een hoop bomen en struiken bij elkaar is een bostuin. Het wordt steeds populairder om tuin met meer groen aan te leggen. Iedere tuin is natuurlijk anders, maar ook jouw tuin kun je omtoveren tot een bostuin. Een grote tuin is gemakkelijker om een bostuin in aan te leggen, maar vergis je niet. Met een kleinere tuin heb je ook genoeg opties en ondanks de grootte zal je tuin er een stuk gezelliger uitzien.
Een tuin met lagen
Wanneer je in een bos loopt zie je dat niet alles dezelfde hoogte is. De bomen zullen natuurlijk hoger zijn dan de bloemen op de grond. Dit wil je ook in je bostuin gaan creëren. Kies één of meer bomen uit die gaan zorgen voor het hoge effect in je tuin. Mocht je niet zoveel bomen willen planten of er niet meer dan één boom in je tuin passen, ga dan voor een combinatie met hoge struiken. Denk naast bomen en struiken ook aan een grasmat, eventueel een vijver en verschillende bloemen. Deze zorgen voor het lage effect in je bostuin. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat de tuin er dynamisch uit gaat zien.
Bomen
In een bostuin staan vaak verschillende bomen. Er is niet een soort wat per se in een bostuin moet voorkomen om het een bostuin te kunnen noemen. Ga daarom vooral kijken naar wat jij mooi vindt. Inheemse bomen worden vooral verwerkt bij het aanleggen van een bostuin, dus eventueel kun je daar beginnen met uitzoeken. Denk er wel aan dat je maar één boomsoort op een plek bij elkaar kan zetten. Wil je meerdere soorten dan zullen ze verder uit elkaar geplant moeten worden. Daarnaast is het handig om te bedenken of je gelijk een volwassen boom wilt planten of een jonge boom en die je rustig kan laten uitgroeien. Jonge bomen zijn goedkoper, maar een volwassen boom geeft meteen resultaat.
Struiken
Het werd net al even genoemd, maar mocht je niet zoveel bomen in je tuin willen dan kun je ook struiken toevoegen. Struiken maken je tuin één geheel en het vult ook mooi de gaten op. Het verschil met bomen is dat je bij struiken wel verschillende soorten bij elkaar kan zetten. Zo zorg je voor een diverse begroeiing in je tuin.
Wil je meer informatie over het creëren van een bostuin? Download nu de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Bloemen en planten
Een bostuin zonder bloemen is een beetje saai en daarom kun je ook hier losgaan met je keuze. Iets om rekening mee te houden is de plek waar je de bloemen en planten neer wilt zetten en welke soorten op die plek het beste groeien. Door de bomen kan er aardig wat schaduw in je bostuin ontstaan, dus het slim om opzoek te gaan naar bloemen en planten die niet zoveel zonlicht nodig hebben. Denk aan Viooltjes en Hortensia’s. Dit zijn tevens bloemen en planten die niet zoveel voeding nodig hebben. Dan hoef je zelfs wat minder vaak te sproeien en kun je genieten van jouw bostuin.
Geen bestrating
Bij het aanleggen van een bostuin hoef je niet moeilijk te doen met het leggen van tegels. Een bostuin heeft namelijk vooral bospaden. Bedenk waar je graag je pad(en) wil hebben. Zorg dat op daar de grond wat vlakker is dan in de rest van je tuin. Breng daarna boomschors of houtsnippers aan en vorm zo een mooi bospad. Een groot voordeel van een bospad is dat water gemakkelijk de grond in kan trekken. Zo heb je geen last van plassen na die hevige regenbui.
Onderhoud
De bomen en struiken zullen gegarandeerd bladeren en takken loslaten. Laat deze vooral liggen. Dood hout en bladeren zorgt voor leven in je tuin. Dieren hebben in de winter een schuilplaats onder de bladeren en insecten, maar ook zwammen kunnen in en op de takken gaan zitten. Voor de rest is het eigenlijk een kwestie van de natuur z’n gang te laten gaan. Een bostuin hoeft dus niet perse veel werk te zijn om te onderhouden.
Heb je een grote tuin, dan kun je meer bomen planten en bospaden creëren. Is je tuin wat kleiner, geen probleem. Ga dan voor één bospad en twee bomen of 1 boom en wat meer struiken. Ben creatief en richt je bostuin naar jouw wensen in. Er is niet één manier hoe een bostuin eruit moet zien, dus ga vooral los en creëer je droom bostuin.