Een vijver in de tuin ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Maar met de vrieskou in de winter kun je je afvragen hoe je de vijver het best kunt onderhouden, zodat de planten en dieren er nog het meest aan hebben. In dit artikel lees je waarom een vijver goed is om te hebben in je tuin en hoe je deze, op een zo’n natuurlijk mogelijke manier, het best kunt onderhouden deze winter.
Waarom is een vijver in je tuin belangrijk?
Een vijver is een mooie toevoeging aan het landschap van je tuin, en nog belangrijker: het draagt bij aan de biodiversiteit. Door klimaatverandering en verstedelijking krijgen wilde dieren en planten het steeds moeilijker. Dat geldt niet alleen voor de dieren en planten op het land, maar ook voor de flora en fauna in het water. Denk bijvoorbeeld aan padden en kikkers, maar ook aan vogels en insecten. Zij kunnen je hulp goed gebruiken om te overleven! Als huishoudens kunnen we een steentje bijdragen door vijvers in onze tuin aan te leggen. Zelfs een kleine tuinpoel maakt al een groot verschil voor de biodiversiteit. Zo trekken vijvers amfibieën aan en vogels, maar ook insecten als libellen en bijen. Vijvers zijn overigens niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jou als tuinbezitter! Met de verbetering van de biodiversiteit komt je tuin tot leven waardoor het prettiger (en leuker) voor je is om in de tuin te zijn. Zo is het voor kinderen ontzettend leuk om te ontdekken wat voor beestjes er in een vijver leven. Een vijver kan verder ook helpen om de luchtvochtigheid in je tuin te verhogen, wat vooral in de zomer prettig kan zijn.
Vijveronderhoud in de winter
Om een goede leefomgeving te garanderen voor de planten en dieren in en rondom je vijver is onderhoud van belang, ook in de winter. Gelukkig is vijveronderhoud in de winter erg gemakkelijk. De plantengroei ligt stil en de stofwisseling van de vissen bevinden zich ook op een erg laag niveau. Hoe je het beste voor je vijver kunt zorgen in de winter? Door de vijver zoveel mogelijk met rust te laten en de natuur zijn gang te laten gaan! Toch zijn er wel een aantal maatregelen die belangrijk zijn voor vijveronderhoud in de winter:
Tip 1: Span een vijvernet
Wanneer je vissen in je vijver hebt is het belangrijk om een net over de vijver heen te spannen. Reigers zijn van december tot en met januari in de buurt van de vijver te vinden, en niet om je vijver slechts te bewonderen… Heb je in de herfst nog geen net over je vijver gespannen? Doe dit dan gauw en voorkom dat reigers je vissen opeten. Een extra voordeel van een net is dat het veel vallende bladeren tegenhoudt, die wil je namelijk ook niet in je vijver hebben. Haal eens in de zoveel tijd wel de bladeren van het net af, anders wordt het net te zwaar en kan het breken.
Tip 2: Zet filters en pompen uit
Onder in de vijver vormt zich op natuurlijke wijze een waterlaag met stabiele temperatuur gedurende de winter. Deze laag help vissen, amfibieën en planten om te overwinteren. Je wil deze belangrijke laag dan ook niet verstoren met een draaiende vijverpomp, zuurstofpomp of filter. Laat de vijver en haar bewoners met rust door de pomp en filter in de winter uitgeschakeld te laten.
Tip 3: Laat de ijslaag liggen
De natuur heeft zich zo mooi ontwikkeld dat vissen en waterplanten de winter kunnen overleven onder een ijslaag. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in de vijver in jouw tuin. Dankzij de bijzondere waterlaag, waarover je in de vorige tip las, kan het geen kwaad om de vijver volledig dicht te laten vriezen. Ligt de ijslaag tien dagen of langer op de vijver? Dan is het wel goed om enkele gaten in het ijs te maken, zodat de levende wezens voldoende zuurstof krijgen.
Wist je dat vissen en andere dieren zoals kikkers en salamanders gewoon blijven leven onder een ijslaag? Eigenlijk niet zo gek, als je je bedenkt dat deze wezens ook overwinteren in natuurgebieden.
Tip 4: Veeg de sneeuw van het ijs af
In principe kunnen de dieren en planten prima overleven onder een ijslaag waar sneeuw op is gevallen, met name de eerste dagen. Toch kun je de natuur een handje helpen door de sneeuw (proberen) weg te vegen. Het is immers beter voor de vijver om zonlicht binnen te krijgen.
Door je vijver met rust te laten deze winter en slechts deze tips toe te passen kun je de planten en dieren in je vijver helpen om te overwinteren. Niet alleen fijn voor de natuur, maar ook prettig voor jou om naar te kijken gedurende de winter! Ben je benieuwd naar hoe je de rest van je tuin winterklaar kunt maken op een manier die goed is voor de dieren in je tuin? Lees dan dit artikel.