De dagen worden korter en de kou hangt in de lucht. Je tuin verandert steeds meer in een winterlandschap. Jouw tuin kan wel wat extra zorg gebruiken voor de komende maanden. Gelukkig weet ecoloog Erroll Kanters raad! Van het behouden van een warme schuilplaats voor overwinterende dieren, tot het onderhouden van je gereedschap: hier lees je praktische tuintips voor de winter.
Tip 1: check je brandhout
De gezellige warmte van de open haard lonkt! Maar let wel op. Voordat je de houtblokken enthousiast gaat stapelen, is het slim om even stil te staan bij de dieren die hier mogelijk schuilen. Tussen het hout kunnen namelijk kikkers, muizen, insecten en zelfs vleermuizen schuilen. Laat daarom altijd een paar houtblokken staan. Dat is een fijne schuilplaats voor de dieren.
Tip 2: onderhoud je tuingereedschap
Misschien ben je geneigd om je tuingereedschap het komende seizoen te vergeten. Je hebt het immers nauwelijks nodig. Toch is dit het ideale moment voor onderhoud. Slijp de messen van maaimachines, snoeischaren en heggenscharen en bescherm ze tegen roest. Dit doe je door ze goed te reinigen en af te drogen. Smeer ze ook in met een beetje olie. Vergeet ook niet je tuingereedschap droog op te bergen. Dit geldt voor alle materialen. Zo start je het nieuwe tuinjaar met goed onderhouden gereedschap!
Tip 3: zorg voor onze gevleugelde vriendjes
Vogels kunnen tot wel 25% van hun lichaamsgewicht verliezen tijdens een nacht met vorst. Ze kunnen dus wel wat extra’s gebruiken! Door vetbollen, pinda’s of ander vogelvoer op te hangen, help je vogels hun reserves weer aan te vullen. Ben je dol op vogeltjes en wil je nog beter voor ze zorgen? Steek dan je handen uit de mouwen en bouw een vogelhuisje. Hier lees je hoe je dat het beste doet.
Tip 4: laat je regenton leeglopen
Vergeet niet je regenton te checken. Bij strenge vorst bevriest het water en hierdoor kan de regenton scheuren. Laat de regenton dus openstaan. In het voorjaar vult de ton zich vanzelf weer. Denk er dan wel aan om het kraantje weer dicht te draaien!
Tip 5: keer de inhoud van je compostbak om
Zet in deze periode je compostbak om, zodat het composteerproces kan herstarten. Zorg er wel voor dat wat nu boven is, boven blijft. Hierdoor is je compost het komende jaar vitaler en voedzamer. Maar let op! Pas bij het omzetten op voor de kleine diertjes die door de composthoop krioelen. Geef hen een tweede thuis en zorg voor een nieuw plekje.
Met deze tips is je tuin niet alleen beschermd tijdens de koude wintermaanden, maar ook nog eens voorbereid op het komende voorjaar!