We nemen afscheid van de zomer en de herfst staat weer voor de deur. De dagen worden langzaam weer korter en hier en daar begint al wat blad te vallen. Wat kun je in de herfst in jouw tuin doen en hoe help je de tuindieren een handje? Ecoloog Erroll Kanters geeft tips voor een natuurlijke tuin:
1. Laat uitgebloeide, verdroogde bloemen en planten staan
Zo krijgen ze de kans om uit te zaaien. Bij vaste planten beschermen de verdroogde delen nieuwe scheuten tegen de kou. Daarnaast zijn de zaden een lekker hapje voor vogels en andere tuindieren. Tussen de verdroogde planten vinden dieren een schuilplek en insecten kunnen overwinteren in de holle stengels.
2. Bladeren zijn goed voor je tuin
Bladeren zijn goud waard voor je tuin, laat ze dus lekker liggen! Een gezonde bodem waar blad op een natuurlijke manier mag verteren, houdt meer water vast. De bladeren die in de herfst van de bomen vallen, beschermen jouw planten tegen kou in de winter. Daarnaast vormen de bladeren een natuurlijk schuilplaats voor verschillende tuinbewoners zoals egels en de poppen van vlinders.
Ook wormen en andere bodeminsecten worden erg blij van gevallen blad. Samen met miljarden micro-organismen zijn zij verantwoordelijk voor het verteren van de bladeren. Ze zorgen ervoor dat de voedingstoffen uit het blad worden opgenomen door de bodem. Dat is weer extra voeding voor jouw planten om in het voorjaar te starten met groeien. De bodeminsecten zijn ook weer voer voor vogels, egels en andere dieren.
3. Maak een houtwalletje van snoeiafval
Maak een houtwalletje van snoeiafval. Verzamel houtachtig snoeiafval en stapel het tot een walletje. Je kan eventueel takken of paaltjes aan weerszijden in de grond slaan, zodat de wal blijft staan. Het walletje kan dienen als natuurlijke afscheiding van een stukje tuin én het is een fantastische schuilplaats en nestplek voor tuindieren. Zo bouwen roodborstjes en winterkoninkjes graag een nestje tussen het dode hout.
4. Plant een gemengde haag met inheemse haagplanten
Een haag in je tuin ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens goed voor de natuur. Het functioneert namelijk als een soort snelweg voor dieren en planten om zich door het landschap heen te verplaatsen. Een gemengde haag die bloeit en bes draagt, is ook een goede voedselbron voor insecten en vogels. Kies voor planten die voorkomen in West Europa, zodat ze mooi meedraaien in ons ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan:
- Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
- Meidoorn (Crataegus monogyna)
- Haagbeuk (Carpinus betulus)
- Zoete kers (Prunus avium)
5. Zorg voor herfstbloeiende planten in je tuin
Dat fleurt je tuin niet alleen op, maar de insecten zijn er ook blij mee. In het najaar wordt de nectar waar ze van leven namelijk schaarser. Kies bijvoorbeeld voor ijzerhard, hebe, lavendel, asters of klimop. Deze planten kunnen zowel in de vaste grond als in een pot. Ook leuk voor op je balkon dus!
6. Paddenstoelen in je tuin zijn nuttig
Zie jij paddenstoelen in je tuin? Ze helpen je een handje met de najaar schoonmaak! Paddenstoelen zijn goed voor het bodemleven en onmisbaar in onze natuur. Bodemschimmels en paddenstoelen zijn echte opruimers. Met het netwerk aan schimmeldraden zijn de schimmels verantwoordelijk voor meer dan 90% van de afbraak van organische reststoffen (zoals bladeren, hout en dode wormen). Deze reststoffen worden door de paddenstoelen omgezet in voeding voor jouw bodem.