De voortuin is misschien minder belangrijk dan de achtertuin, omdat je er niet vaak te vinden bent. Toch mag deze niet vergeten worden, omdat het wel hetgene is wat je als eerste ziet als je thuiskomt. Als deze er dus niet mooi bijligt, zal je hier alsnog last van hebben. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de voortuin onderhoudsvrij te houden. Zo heb je toch altijd een mooi aanzicht zonder er veel werk aan te hebben. Hieronder staan verschillende manieren om te zorgen voor minder onderhoud aan je voortuin.
Plan
Hoe maak jij je tuin onderhoudsvrij? Ten eerste is het goed om een duidelijk plan en ontwerp te maken. Wil je liever meer tegels of planten? Of juist meer bomen? Het zijn allemaal opties die verschillen van hoeveelheid onderhoud en zijn dus belangrijk om te overwegen. Tegels zijn bijvoorbeeld sterk af te raden. Het is in de voortuin sowieso niet nodig en daarnaast ontstaat er vaak veel onkruid tussen de voegen. Dit brengt weer onderhoud met zich mee en is dus niet de beste keuze.
Wil je meer weten over tuinonderhoud? Download nu de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Bodembedekking
Als je hebt gekozen voor veel planten is het belangrijk om goede bodembedekking te gebruiken. Deze wordt aangebracht op de aarde tussen de planten om onkruid geen kans te geven. Door de bodembedekker zal er geen zonlicht en ruimte zijn voor het onkruid en zal dit dus ook niet of veel minder tussen je planten staan. Bodembedekkers zijn er in vele verschillende soorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor schelpjes of kiezels, maar ook voor natuurlijke afvalstoffen, zoals mest of bladeren/takjes. Op deze manier houd je het aanzicht toch natuurlijk, maar is de bodem wel bedekt. Daarnaast kun je ook kiezen voor bloemetjes als bodembedekker. Goede opties hiervoor zijn de goudaardbei, maagdenpalm of vrouwenmantel. Er zit wel verschil in of ze het goed doen in schaduw en/of zon, dus het is belangrijk om je goed te informeren welke bodembedekker het beste bij jouw voortuin past.
Planten
Ook met planten maak jij je tuin onderhoudsvrij. Er zijn veel verschillende planten die ook een verschillende hoeveelheid onderhoud hebben. Ga bij het kopen van planten dus na of ze passen in jouw voortuin en hoeveel onderhoud erbij komt kijken. In het tuincentrum kunnen ze je hier zeker bij helpen. Het is wel van belang dat je zelf weet hoe je voortuin in elkaar zit. Denk hierbij aan droogte, sterkte van de grond, schaduw en zonuren.
Maak het jezelf makkelijk
Als laatste zijn er veel manieren om het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zet planten bijvoorbeeld niet in potten, maar in de bodem, dan drogen ze minder snel uit. Daarnaast kun je van een oude tuinslang een bewateringsysteem maken door er kleine gaatjes in te maken. Aan de andere kant is het vaak met de eerdergenoemde tips niet eens nodig om nog extra te bewateren. Nog een reden om al deze tips op te volgen dus!
Hopelijk kun je met deze tips aan de slag om een mooie, maar onderhoudsvrije voortuin aan te leggen.
2 reacties
Goed om te weten hoe ik mijn tuin onderhoudsarm kan maken. We hebben de bodem laten saneren omdat deze verontreinigd was. Hopelijk blijft de bodem ook beter beschermd met de bedekking en groeien planten beter.
Wat een slimme tip om een bodembedekker te gebruiken om de groei van onkruid te voorkomen. Mijn man en ik willen binnenkort de tuin aanleggen. We hebben een nieuw huis gekocht en de voortuin is op dit moment helemaal betegeld. Dit vinden wij niet mooi en is natuurlijk niet milieuvriendelijk. Ik ga op zoek naar een geschikte bodembedekker.