Tip 1 : De keuze van groen maakt een verschil
De keuze van het assortiment aan groen dat je in je onderhoudsvriendelijke tuin wilt, maakt een groot verschil. Het is namelijk zo dat wanneer je grote groepen van dezelfde soort plant in je tuin neemt, het makkelijker is die te onderhouden dan wanneer je vele soorten planten neemt die ieder eigen zorg en aandacht vereist. De soorten die hier uiterst geschikt voor zijn, zijn: kattenkruid (nepeta), schoenlappersplant (bergenia), ooievaarsbek (geranium). In een onderhoudsvriendelijke tuin vind je meestal ook de groenblijvers. Planten en bomen die in de winter groen blijven en dus geen blad laten vallen. Dit scheelt een hoop opruimwerk en daarbij heb je het gehele jaar kleur in je tuin. Ook trekken ze een hoop vogels aan wat ook leuk staat in je tuin. Als je een haag wilt dan zou je voor de klimopplant (hedera) moeten gaan. Dat is ook een groenblijvende soort en dat betekent dat het een optie is die onderhoudsvriendelijk is.
Tip 2 : Simple is best
Het staat heel leuk: sierlijke potten, tuinkabouters en allerlei andere sierlijke accessoires voor in je tuin. Deze dingen maken je tuin op en geeft het wat aanvulling, alleen zijn ze niet altijd even onderhoudsvriendelijk. Sierlijke potten gaan na loop van tijd een laagje groene aanslag krijgen, en hoe sierlijker de pot des te moeilijker het schoonmaken is. Tuinkabouters vervagen van kleur na een lange tijd en moeten zo opnieuw geschilderd worden wil je een mooie tuinkabouter behouden in je tuin. Die leuke accessoires geven al snel een hoop onverwachte onderhoud met zich mee. Daarom is het belangrijk om je tuin simpel te houden. Als je toch echt fan bent van sierlijke prulletjes in je tuin, koop dan iets wat weinig onderhoud met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld een vuurkorf of een vogelhuisje, want zo creƫer je sfeer en een onderhoudsvriendelijke tuin.
Wil je meer weten over hoe je je tuin kunt onderhouden? Download nu de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Tip 3 : Deel je tuin op in twee delen groen en Ć©Ć©n deel bestrating
De eerste tip om een tuin onderhoudsvriendelijk te maken is jouw tuin op delen in twee delen. Zo houd je overzicht in je tuin en heb je een indeling. Te veel bestrating is ook niet goed, omdat het in de zomer dan erg warm wordt en daarbij krijg je ook nog eens groene aanslag op de tegels. En dat is natuurlijk niet onderhoudsvriendelijk. Grote elementen groen kosten minder onderhoud vergeleken met kleinere groene elementen. Dit is een belangrijk punt in het behouden van een onderhoudsvriendelijke tuin.
Tip 4 : Neem grind voor in je onderhoudsvriendelijke tuin
Grind is een must in een tuin die je zo onderhoudsvriendelijk mogelijk wil houden. Het aanleggen van grind is helaas wel een hele klus, maar in onderhoud scheelt het je uiteindelijk veel. Om te voorkomen dat er onkruid tussen gaat groeien moet je het af en toe even een beetje losharken en je kunt weer een tijd vooruit. Ook is het zo dat grind waterdoorlatend is en er daardoor geen water blijft staan als het een keer goed geregend heeft, wat bij tegels dus soms wel het geval is. Zie zo, even naar de winkel voor grint en je hebt gelijk een tuin die onderhoudsvriendelijk is!
Tip 5 : Vlonders kunnen ook onderhoudsvriendelijk zijn
Indien je in je tuin vlonders hebt liggen of je vlonders wil gaan leggen, overweeg om een worteldoek te gebruiken. Dit zijn speciale doeken die onder de vlonders liggen, die zonlicht tegenhoudt en daarbij de groei van onkruid hindert. Hierdoor hoef je nooit onkruid tussen je vlonders uit te plukken. Daarbij is het aanleggen van zo’n doek helemaal niet moeilijk en/of intensief. Als dat niet onderhoudsvriendelijk is!