Het wordt kouder, donkerder en de zomerbloeiers in je tuin zijn waarschijnlijk inmiddels uitgebloeid. Voor veel mensen is dit het startsein om flink te gaan tuinieren. Bomen snoeien, uitgebloeide planten uit de grond halen en bladruimen zijn klusjes die volop uitgevoerd worden in deze periode van het jaar. Je tuin ziet er daarna weer keurig netjes uit. Maar wist je dat dit eigenlijk niet goed is voor de biodiversiteit van je tuin? Dieren en insecten hebben de bladeren en planten juist nodig om de winter door te komen. Lees hier wat je wél moet doen om je tuin winterklaar te maken!
Bladeren zijn goud waard voor je tuinbodem
Die gevallen herfstbladeren zijn goud waard! Laat ze dus lekker liggen op je tuinbodem. Dieren gebruiken de bladeren namelijk om te schuilen in de winter. Laat de bladeren en takjes dus lekker liggen: zo vormen ze een beschermlaag voor de tuinbodem. Deze beschermende laag noemen we ook wel een mulchlaag. Zo’n mulchlaag voedt je grond én voorkomt uitdroging en erosie. Bovendien beschermt het de wortels van je vaste planten tegen vorst. Stel het schoffelen en opruimen van je borders dus lekker uit tot februari of maart!
Let op: maak je gazon of vijver wel bladvrij. Bladeren hebben namelijk een verstikkende werking op gras en onttrekken zuurstof uit een vijver.
Snoeien is… niet altijd groeien
Snoeien is vaak nuttig en voor sommige bomen is het ook onmisbaar. Door te snoeien voorkom je infectieziekten en stimuleer je de groei van vruchtbeginsels voor het komende jaar. Voor vaste planten kan snoeien ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld voor de vlinderstruik. Snoei deze plant in het najaar en geniet de volgende zomer van extra veel bloemen.
Welke struiken kun je dan beter niet snoeien? Laat de besdragende struiken lekker met rust. Hier kunnen de vogeltjes nog heerlijk van eten tijdens de winter. Snoeien doe je pas in februari. Laat ook je uitgebloeide planten lekker staan. De holle stengels hiervan zijn namelijk de perfecte slaapplek voor insecten. De uitgebloeide bloemen zijn dan weer een lekkernij voor vogels. Snoei en haal de uitgebloeide planten pas weg in het voorjaar. Zo help je de vogels en insecten een handje!
Tijd om te planten en stekken
De herfstperiode is de beste tijd om aan te planten. De grond is nog lekker warm en er valt voldoende regen. Ben je fan van voedsel uit eigen tuin? Dan is dit het beste moment om een fruit- of notenboom(pje) te planten. Verder kun je kiezen voor groenblijvende planten, zo is je tuin het hele jaar door mooi groen. Wil je je huidige planten vermeerderen? Dan is dit het juiste moment. Lees hier hoe je het beste te werk kunt gaan.
Biologische bloembollen
Zin in een fleurige tuin in de eerste maanden van het volgende jaar? Stop dan nu alvast wat bloembollen in de grond. De krokus en narcis bloeien al vroeg in het jaar. Dat is niet alleen fleurig en gezellig, deze plantjes zijn ook nog eens nuttig. Dit zijn namelijk de eerste bloemen waar bijen hun nectar weer kunnen vinden na een winterslaap. Kies altijd voor biologische bloembollen. Zo bied je de insecten gifvrij voedsel aan!