Strijd met ons mee! Samen zorgen we voor zoveel mogelijk bladgoud op de grond, met een leefbare wijk als resultaat. Dat noemen we ‘missie bladgoud’. Wat jij daaraan kunt doen? Het gevallen blad lekker op je tuinbodem laten liggen! Dit lijkt misschien makkelijk, dat is het ook wel, maar het zal wel even wennen zijn. Het oogt wel anders en daar zullen we allemaal even aan moeten wennen. En trouwens: we zijn niet lui, we zijn juist heel nuttig als we de bladeren niet opruimen! Het laten liggen van de bladeren heeft namelijk heel veel voordelen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?!
Verbeter je tuingrond met bladgoud voor de zomer
Wist je dat deze zomer één van de 10 warmste en droogste zomers sinds 1901 was? De gemiddelde temperatuur over de zomermaanden lag bijna een graad hoger dan gemiddeld. Hoewel we deze zomer veel regen hebben gezien, is de voorspelling voor de komende jaren anders. Nattere winters en drogere en hetere zomers staan ons te wachten, blijkt uit de klimaatscenario’s van het KNMI.
Misschien denk je nu: in Nederland regent het toch vaak genoeg? Dat klopt, maar de bodem moet de regenval wel op kunnen nemen. Als de bodem lange tijd droog is en het gaat dan ineens veel regenen, kan de bodem het water niet meer goed opnemen. Het gevolg? Wateroverlast en een overbelaste riolering. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuinbodem te allen tijde water op kan nemen. En daar begin je in de herfst al mee! Dan start ‘missie bladgoud’: het laten liggen van de gevallen herfstbladeren. Blijf lekker zitten en laat die bladeren maar vallen!
Het nut van de herfstbladeren
Houd je groenbak lekker leeg dit komende seizoen! Laat die bladeren lekker liggen. Zorg wél even dat er geen hopen bladeren op je gazon liggen om verkleuring van je gras te voorkomen. Dat is alles! Zonder verder ook maar iéts te doen, zorg je dat jouw tuin de winter goed doorstaat en op en top voorbereid is op een hete, droge zomer.
Herfstbladeren voor een beter leefbare wijk
Waarom is het laten liggen van de gevallen bladeren dan eigenlijk goed voor een leefbare wijk? Om vier redenen. We leggen ze hieronder graag aan je uit:
1. Vocht voor de bodem
Als je in een herfstbos rondwandelt, worden je schoenen aan de onderkant algauw nat. De grond is nog lang vochtig vanwege de bladeren die erop blijven liggen. Onder die stapel verteerde bladeren en dennennaalden houdt de bodem veel langer water vast. Wanneer de bladeren op jouw tuinbodem op natuurlijke wijze ontbinden, blijft de bodem, waarin en -op al jouw tuinleven groeit, dus ook langer vochtig. Zo houden de planten in je tuin het volgend jaar zomer veel langer uit. Ook voor dieren, die hun voedsel uit het bodemleven halen, is een vochtige bodem zeer gunstig. Na een flinke regenbui wordt het water door een vochtige bodem bovendien beter geabsorbeerd dan door een droge bodem.
2. Warmte en geborgenheid
De herfstbladeren vallen van de bomen op de grond, waar ze ‘s winters dienstdoen als warme deken voor jouw planten. De dierlijke tuinbewoners maken ook graag gebruik van de bladeren. Onder andere vlinderpoppen en egels zijn je eeuwig dankbaar voor de blaadjes die als rommelige hoopjes door je tuin verspreid liggen! Ze gebruiken het blad als een natuurlijke beschutting. Zo kunnen ze de hele winter lang veilig en warm schuilen in jouw tuin. Hoe leuk is dat?!
3. Extra voeding voor de bodem
Wanneer de gevallen bladeren op de grond blijven liggen, plukt het bodemleven daar de vruchten van. Alle voedingsstoffen uit het blad worden dan opgenomen door de bodem. Slakken, spinnen, pissebedden, regenwormen en nog veel meer bodemdieren zorgen er samen voor dat de herfstbladeren ontbonden worden. Zo nemen alle planten en bomen vervolgens weer de hele verzameling nuttige voedingsstoffen uit de bladcompost op om ‘s zomers te kunnen groeien. En vind je het gezellig als er vogels, egels en andere dieren in je tuin leven? Mooi, want deze leuke beestjes komen op de insecten af die jij indirect voedt met de gevallen herfstbladeren.
4. Meer genot voor jou als tuinbezitter!
Herfstbladeren worden netjes opgeruimd door de natuur. De diertjes en planten die in jouw tuin leven zijn er dolblij mee en de natuur neemt je al het werk uit handen! Zelfs in de zomer hoef je de handen nauwelijks uit de mouwen te steken; er zit immers nog voldoende vocht in de bodem om het gewas slechts enkele keren te hoeven bewateren. Zo houd je meer tijd over om lekker van je tuin te kunnen genieten. Ideaal!
Tijd over?
En als je het dan écht niet kan laten om iets aan je tuin te doen, zijn er altijd wel wat klusjes te bedenken. De bladeren van de bomen kunnen bijvoorbeeld niet overal blijven liggen. Zorg dus in ieder geval dat planten niet verstikt kunnen raken in de gevallen herfstbladeren. Wortels van planten en bomen hebben wél voldoende warmte nodig, dus daar wat extra herfstblad overheen leggen kan geen kwaad. Heb je een of meerdere borders in je tuin? Ook die kun je beter bladvrij houden. Houd je zo blad over in je tuin? Geen zorgen; de overige bladeren kun je opsparen in een luchtige vuilniszak. Gebruik voornamelijk vochtige blaadjes en maak gaatjes in de zak zodat er genoeg zuurstof bij de bladeren kan komen. Houd ook wat apart voor de fladderende logés in je nestkasten. Die leuke vogeltjes komen de winter prima door onder een warme bladerdeken! Borstel de vogelstulpjes eerst even schoon met heet water. Zo voorkom je dat de jonge vogeltjes door parasieten in gevaar worden gebracht.
Dit ongedierte is overigens ook geen pretje voor ons tuinbezitters, dus voorkom narigheid en draag handschoenen tijdens de grote schoonmaak. Vermijd schoonmaakmiddelen; deze zijn schadelijk voor onze gevleugelde vriendjes.
>> Tip: Als vervanging of aanvulling voor herfstbladeren kun je eventueel ook wat stro in de kastjes leggen.
Nóg meer groei!
Het najaar is het perfecte seizoen voor het planten van bloembollen. Kom maar op met de narcis-, iris-, hyacinten en tulpenbollen. Plant ze nu en je geniet in de lente volop van een fleurige tuin. Denk wel goed na over wat voor bloembollen je koopt. Veel bloembollen gaan door een chemisch behandelproces. Hierdoor worden bijen om het leven geholpen. Koop dus biologische bollen, want die zijn niet schadelijk voor onze zoemende vriendjes.
Zoals je leest zijn bladeren absoluut goud waard voor je tuin. Het zal voor het oog even anders zijn, maar we verzekeren je ervan dat jij en al het leven in je tuin er onwijs veel profijt van zullen hebben! Zo ontsnappen al die leuke beestjes niet uit jouw tuin, maar houden ze zich lekker warm bij jou thuis. Wie weet spot je van de winter nog wel een mooie soort die je nog nooit bent tegengekomen!