Iedereen kent het wel, een super nette tuin waarin alles is opgeruimd en bijgehouden. Maar is dat wel goed? Voor een groene tuin wil je bijvoorbeeld blaadjes laten liggen in de herfst, zodat het egels aantrekt. Een opgeruimde nette tuin betekent niet altijd “groen”. Een tuin hoort een klein stukje natuur aan huis te zijn en daarom geven we jou 10 onderhoud tips en tips om je tuin groener te maken.
Tip 1: Biodiversiteit
Biodiversiteit bestaat uit twee termen; bio en diversiteit. Bio betekent leven en diversiteit betekent verschillende soorten. Samen maakt het verschillende soorten leven, wat heel belangrijk is om een tuin groen te maken en te blijven houden. Van alleen tegels en geraniums in de plantenbak creëer je geen goede leefomgeving voor bijen, egels, vissen, kikkers etc. Door een vijver te nemen, samen met een paar verschillende soorten planten, heb je al gauw meer variatie in je tuin waardoor die automatisch groener is. Hoe groener, hoe beter voor de dieren en insecten en dus hoe beter voor het klimaat. Probeer daarom verschillende elementen in je tuin terug te laten komen. Denk aan bijvoorbeeld een vijver, wat bloemen en een vlinderplant. Hiermee heb je al snel verschillende soorten in je tuin en lijkt je tuin al wat meer natuurlijk.
Tip 2: Waterinfiltratie voor onderhoud
Dit betekent hoe goed je bodem in de achtertuin water op kan nemen. Zorg ervoor dat de verhouding tussen verharding en groen ongeveer 40-60 is. Hierdoor kan je tuin meer water opnemen en dat zorgt dus voor een groene tuin. Ook kun je overwegen een regenton te nemen. Hiermee vang je het regenwater op waarmee je later je tuin mee water kunt geven. Dit zorgt voor een groene tuin zowel in planten en klimaat.
Tip 3: Gebruik geen chemische middelen
Gebruik geen chemische middelen tegen onkruid, hiermee vervuil je de bodem van je tuin en daarmee maak je het dus kapot. Verwijder onkruid, indien het te erg wordt, altijd met de hand.
Tip 4: Gebruik geen kunstmest voor onderhoud
Kunstmest is de chemische variant van organische mest. De chemische samenstelling ervan kan het bodemleven verstoren en is dus niet goed voor het groen onderhoud in je tuin. Neem altijd organische mest. Het kan wel stinken, maar is beter voor je groene tuin.
Wil je meer weten over tuinonderhoud? Download nu de PDF?
"*" geeft vereiste velden aan
Tip 5: Maak gebruik van een composthoop
Een composthoop is een goede vervanger voor je groenbak. Dit is een gratis grondstof die je kunt gebruiken in je groene onderhoud voor je tuin. Om een composthoop te maken heb je niet meer nodig dan een plek om veel groen afval te bewaren. Na enige tijd begint al het groen afval af te breken en na zo’n 6 maanden kun je het al gebruiken als mest om plantengroei te bevorderen.
Tip 6: Kies voor Hollands groen
Bij de keuze van je planten zou je beter voor planten kunnen gaan die in Nederland voorkomen. Ze zijn namelijk gewend aan het klimaat en de grondsoort hier. Planten uit het buitenland voelen zich vaak niet thuis in Nederland en dragen minder bij aan de biodiversiteit. Zo is het bijvoorbeeld dat een palmboom maar voor 1 soort organisme zorgt en een eik voor 300.
Tip 7: Groen is niet netjes
Met een tuin die groen is in onderhoud scheelt het dat je gevallen blad niet hoeft op te rapen. Zo zorgt gevallen blad er bijvoorbeeld voor dat egels zich meer thuis voelen. Daarbij komt ook nog eens dat een laagje blad onkruid tegengaat.
Tip 8: Zachte verlichting
Bij het plaatsen van verlichting in de tuin, ga voor LED of Solar. Dit bespaart stroom wat op zichzelf al groen is. Het bioritme van verschillende soorten dieren kan bij te veel en te fel licht, verstoord worden. Plaats dus zorgvuldig licht in je groene tuin.&
Tip 9: Natuurlijke grond voor beter onderhoud
Ga bij het kiezen van grond na of het biologische potgrond is. Gekochte potgrond bevat meestal veen. Het veen in die potgrond wordt meestal weggehaald uit de natuur en is dus niet groen.
Tip 10: Maar waarom een groene tuin?
Doordat je meer groen in de tuin hebt, zorgt dat voor verkoeling in de zomer. Tegels houden namelijk warmte vast en meer groen zorgt voor schaduw en daardoor wordt er minder warmte vastgehouden. Doordat je een meer natuurlijke tuin hebt, zorgt het ook voor een betere waterafvoer, omdat het water wordt opgenomen door planten en gras. Een groen onderhouden tuin is ook beter voor het milieu. Ook is er een onverwacht bijkomend effect van een groene tuin, namelijk geluidsdemping. Een muur van beplanting kan best wat geluid absorberen, waardoor je meer kan genieten van de rust die je tuin biedt. Kies daarom voor een groen onderhouden tuin.
1 reactie
Wij willen de bodem van onze tuin ook verbeteren en laten saneren. Goed om te weten waar we in de toekomst rekening mee moeten houden. Ik ga letten op de inhoudsstoffen van potgrond in de toekomst.