Elke tuin heeft verschillende grondsoorten, maar wat zijn de verschillen hierin? En is er een goed advies of zijn er meerdere juiste opties? Hieronder lees je alles over de verschillende voor- en nadelen.
Grondsoort tuin: Zandgrond
In Nederland komt is zandgrond de meest voorkomende variant. Het is goed te herkennen aan de lichtbruine kleur. Daarnaast is deze grond erg los en korrelig. Er zit veel lucht tussen de korrels, waardoor het moeilijk is voor deze grond om water vast te houden. Toch zijn er veel planten die het goed doen in deze grond.
Voordelen
- Planten krijgen veel zuurstof door het loszittend zand
- Het is makkelijk te bewerken
Nadelen
- Kan slecht water vasthouden
- Heeft aandacht nodig om een voedingsrijke grond te creƫren
- De voeding spoelt snel weg
Grondsoort tuin: Kleigrond
De volgende tuin grondsoort is Kleigrond. Er zijn twee verschillende soorten kleigrond. Je hebt lichte en zware klei. Beide grondsoorten zitten vol met voedingsstoffen, maar zijn moeilijk te bewerken. Dit komt omdat er weinig lucht tussen de deeltjes zit. In de zomer, wanneer er weinig regen valt, wordt de grond droog en ontstaan er scheuren. In het najaar wordt het zware klei door de regenval en houdt het juist water vast.
Voordelen
- Vruchtbaar
- Houdt makkelijk vocht vast
Nadelen
- Moeilijk te bewerken
- Veel aandacht nodig
- Intensief om te bewerken
Grondsoort tuin: Leemgrond
Leemgrond komt in Nederland niet veel voor.Dit is erg jammer, omdat het vruchtbare grond is.In het zuiden van Limburg is leemgrond echter wel te vinden. Leemgrond is een combinatie tussen klei- en zandgrond. Het houdt voldoende vocht vast waardoor het makkelijk te bewerken grond is.
Voordelen
- Houdt goed vocht vast
- Voldoende zuurstof tussen de grond
- Is gemakkelijk te bewerken
Nadelen
- Komt maar zeer beperkt voor in Nederland
Wil je meer weten over mest en bodem? Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Grondsoort tuin: Zavelgrond
Zavelgrond komt in twee verschillende vormen voor; er is lichte en zware zavel. De grond is goed om in de tuin te hebben. Het is een combinatie tussen klei en zandgrond, wat goed te bewerken is in de tuin. Het komt maar op bepaalde plekken in Nederland voor; in Zeeland en in het noorden van het land. In deze grond is onder andere humus aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de wortels dieper kunnen wortelen.
Voordelen
- Heeft weinig aandacht nodig
- Makkelijk te bewerken
- Houdt goed vocht vast
- Vruchtbare grond
Nadelen
- Wanneer het nat wordt kan het soms moeilijk zijn om het vocht weg te laten lopen in deze grond.
Grondsoort tuin: Veengrond
Als laatste binnen de categorie grondsoorten tuin is Veengrond. Veengrond komt op een aantal plekken voor in Nederland. Vooral in de provincies Noord- en Zuid Holland, Overijssel en Friesland is veengrond te vinden. Deze grondsoort bestaat voornamelijk uit resten van planten en is te herkennen aan een zwarte kleur. Ook is deze grond rijk aan voedingsstoffen.
Voordelen
- Vruchtbare grond
- Makkelijk te bewerken
- Houdt goed vocht vast&
Nadelen
- Heeft veel aandacht nodig
- Is een zure grond en heeft veel kalk nodig
- Heeft moeite met het afvoeren van vocht