Bladeren zijn goud waard voor je tuin!
Wij zijn op missie. Samen met jou willen wij ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk blad blijft liggen voor een leefbare wijk. “Makkelijke missie” denk je misschien, want je hoeft er niks voor te doen. Dat klopt! Maar het ziet er wel anders uit en dat zal even wennen zijn. En trouwens, we zijn niet lui; het laten liggen van bladeren heeft namelijk heel veel voordelen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan!
De herfst redt jouw tuin van een droge zomer
De kranten stonden er vol mee: deze zomer was een van de warmste en droogste zomers die we in tijden gekend hebben. Tegen het einde van augustus liep het neerslagtekort op tot 300 mm. Normaal ligt dat rond de 100 mm. De maand augustus gaat zelfs de geschiedenis in als een van de warmste maanden in honderd jaar. We zagen gazons verpieteren, planten verwelken en bladeren van de bomen vallen. Alsof het al herfst was. Ook dieren hadden het lastig met de hitte en droogte. Wormen kropen dieper de droge bodem in op zoek naar vocht. Hierdoor hadden vogels, egels en dassen weer te weinig eten. Vogelnestjes vielen uit elkaar en jongen werden achtergelaten.
Door de klimaatverandering gaan we steeds vaker te maken krijgen met hitte, droogte en andere extreme weersomstandigheden. Dan zul je denken, maar in Nederland regent het toch vaak zat? Als een bodem heel droog is en het gaat dan uiteindelijk weer regenen, kan de bodem het water niet meer goed opnemen. Dit zorgt voor wateroverlast en resulteert in overbelaste riolering. Gelukkig kunnen we deze herfst al aan de slag om onze tuinen voor te bereiden op een volgende droge zomer. Een van de makkelijkste dingen die je hiervoor kan doen, is blad laten liggen.
Wil jij meer informatie over missie bladgoud? Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Laat maar lekker liggen
Die hark kan in de schuur blijven en je groenbak zit ook niet meteen vol. Zonder iets te doen, zorg je dat jouw tuin goed de winter door komt en klaar is voor een hete, droge zomer. Dit zijn de vier redenen om blad te laten liggen:
- Water
Een gezonde bodem waar blad op een natuurlijke manier mag verteren, houdt meer water vast. Denk maar aan een bos. Onder die laag verteerde bladeren en dennennaalden blijft de bodem veel langer vochtig. Wanneer jij dit ook gaat doen, betekent dat ook jouw planten minder snel uitdrogen in de zomer. Een vochtige bodem is ook goed voor het bodemleven waar andere dieren hun voedsel uithalen. Als het dan een keer flink gaat regenen, neemt een vochtige bodem beter water op dan een droge bodem.
- Warmte
De bladeren die in de herfst van de bomen vallen, beschermen jouw planten tegen kou in de winter. Daarnaast vormen de bladeren een natuurlijk schuilplaats voor verschillende tuinbewoners zoals egels en de poppen van vlinders . Zo kunnen ze overwinteren tot het voorjaar. Gezellig, die beestenboel!
- Een gezond bodemleven
Wormen en andere bodeminsecten worden erg blij van gevallen blad. Samen met miljarden micro-organismen zijn zij verantwoordelijk voor het verteren van de bladeren. Ze zorgen ervoor dat de voedingstoffen uit het blad worden opgenomen door de bodem. Dat is weer extra voeding voor jouw planten om in het voorjaar te starten met groeien. De bodeminsecten zijn ook weer voer voor vogels, egels en andere dieren.
- Geen moeite
Herfstbladeren verdwijnen vanzelf weer. De planten en beestjes in jouw tuin zijn er blij mee en de natuur doet het werk vóór jou. Een gezonde en vochtige bodem betekent ook minder sproeien in de zomer. Dat scheelt weer werk en water. Goed geregeld toch?
Hoef je dan helemaal niks meer te doen? Geen zorgen, als je wil kan je gewoon de frisse herfstlucht in. Er is namelijk altijd wel wat te doen in de tuin. Waar het kan laat je het blad lekker liggen. Zorg wel dat je de planten zelf vrijhoudt zodat ze niet verstikken. Zolang de wortels maar een warm dekentje hebben. Ook het gazon kan je beter bladvrij maken. De bladeren die je overhoudt kan je composteren. Gebruik jouw zelfgemaakte compost op een later moment weer in je tuin. Dat scheelt ook weer een tripje naar het tuincentrum.
De herfst is hét moment om je bloembollen te planten. Narcis, Tulp, Iris en Hyacint kunnen nu de grond in, zodat ze er in het voorjaar mooi bijstaan. Kies voor biologische bollen. Doorsnee bloembollen worden vaak bewerkt met chemisch middelen. Dit is een van de grote veroorzakers van bijensterfte in Nederland. Ben dus bewust van wat je koopt voor in de tuin. Je kunt ook alvast beginnen met een najaar schoonmaak. Heb je nestkastjes in je tuin? Maak ze schoon en vul ze met wat droge bladeren of stro. Zo kunnen vogels er in de koudere periodes schuilen en zichzelf warm houden.
Je ziet het: bladeren zijn goud waard voor je tuin. Het ziet er misschien anders uit dan je gewend bent, maar je bewijst jezelf én je tuin er een grote dienst mee. Zo kunnen jij en je kleine tuinbewoners zonder zorgen de winter in!