Met de vrieskou van half januari is er weer veel gestrooid. Op de website van Rijkswaterstaat is te zien dat er dit seizoen al meer dan 60 miljoen kilogram zout is gestrooid! Ook zijn er veel mensen die zelf strooizout gebruiken op hun tuinpaadjes en oprit. Niet gek, want niemand wil uitglijden. Toch heeft het strooizout ook een negatief effect op de natuur, niet alleen de bodem maar ook dieren hebben er last van. Hoewel we niets aan het zout kunnen doen dat wordt gestrooid door de Rijkswaterstaat en gemeenten, vertellen we je graag welke alternatieven je in je tuin en rondom je huis kunt gebruiken.
Effect van strooizout op de bodem, bomen en planten
Het zout dat op straten en wegen wordt gestrooid gaat natuurlijk ergens heen. Het zout spoelt met gesmolten sneeuw of regenwater weg en komt in de natuur terecht. Dit geldt ook voor het zout wat je in jouw tuin strooit.
Doordat het strooizout weg smelt of spoelt komt het in de bodem terecht en gaat het zoutgehalte in de bodem omhoog. Sommige bomen en planten, die veelal in de kuststreken voorkomen, kunnen hier tegen maar de meeste soorten niet. Wanneer bodem en planten vocht opnemen uit de bodem wordt ook het zout opgenomen en dat is niet best. Flora die niet is aangepast op het zoute grondwater kan afstervingsverschijnselen laten zien. Zo zie je langs de snelweg vaak afgestorven struiken wanneer er veel strooizout is gebruikt. Bij bomen wordt de schors door het zout aangetast, wat ze gevoeliger maakt voor allerlei schimmels. Verder zorgt het hoge zoutgehalte dat bomen minder goed kunnen groeien en dat ze in de herfst eerder hun bladeren verliezen.
Lange termijn effecten, zoals het bladverlies van bomen, hangen af van hoeveel het regent in de lente. Als het veel regent wordt het zout namelijk sneller verdund en valt de schade mee.
Ook het gras, de planten en andere flora in je tuin kunnen last hebben van het zoutgehalte in de bodem wanneer je strooizout gebruikt voor je tuinpaden. Natuurlijk erg zonde als je tuin in het voorjaar en verder door het jaar heen meer gelig oogt dan groen.
Effect van strooizout op dieren
Niet alleen het groen in de natuur heeft last van al dat zout in het milieu, sommige dieren hebben er ook last van. Denk bijvoorbeeld aan de huismussen. Deze leuke vogels eten vaak grit en kleine zandkorrels om de zaden in hun maag beter te kunnen vermalen. Helaas lijken de zoutkorrels erg op grit en zandkorrels. Wanneer een huismus zich vergist en zoutkorrels oppikt, kan dat een fatale afloop hebben. Ook de plasjes water waar een hoog zoutgehalte in zit zijn funest voor de vogels. In de winter is het bij vorst vaak moeilijk om water te vinden. Dus zodra het ijs smelt drinken de vogels maar al te graag het (zoute) water van de plasjes water in de stad. Echter krijgen ze hier alleen maar meer dorst van en kunnen ze ziek worden, ook met een fatale afloop.
Wil je de vogels een extra handje helpen tijdens en na de vorstperiode? Zet dan elke dag een bakje met vers water in je tuin voor de dorstige vogels.
Milieuvriendelijke alternatieven voor strooizout
Om de natuur te beschermen is het dus het best om geen strooizout meer te gebruiken. Helaas zijn er geen goede alternatieven voor strooizout die gebruikt kunnen worden voor onze (snel)wegen. Dit omdat de Nederlandse wegen niet bestemd zijn voor bijvoorbeeld het zand wat ze in Scandinavië gebruiken.
Gelukkig zijn er voor je tuin wel mooie alternatieven! Zo kun je bijvoorbeeld zand of steentjes strooien over je tuinpaden. Ook houtsnippers zijn een goed alternatief. Door één van deze alternatieven te gebruiken zorg je niet alleen dat het groen in je tuin groen blijft, je maakt de (bodem)diertjes ook blij.
Wil je meer leren over hoe je kunt zorgen voor de dieren in jouw tuin?
Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan