Vleermuizen… Veel mensen krijgen er kriebels van. Ze worden gezien als enge beesten die in je haren vliegen en ziektes verspreiden. En je schrikt er vaak van wanneer een vleermuis ’s avonds voorbijraast. Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor vleermuizen! Door het gebruik van echolocatie kunnen vleermuizen zich namelijk heel goed navigeren waardoor ze nooit tegen je aan zullen vliegen.
Waarom zijn vleermuizen belangrijk?
Misschien houd je niet zo van vleermuizen. Toch is de vleermuis erg belangrijk. Niet alleen voor het natuurlijke systeem waarin zij leven, maar ook voor die van ons! De meeste vleermuizen zijn namelijk insecteneters. Eén dwergvleermuis eet in jaar tijd wel 210.000 insecten. Dat scheelt dus een hoop muggenbulten! Maar vleermuizen eten niet alleen muggen, ook plaaginsecten die schade brengen aan landbouwgewassen. Hoe meer insecten worden gegeten door de vleermuis, hoe minder bestrijdingsmiddelen er nodig zijn. Sommige, nectar etende, vleermuissoorten helpen de biodiversiteit ook door het bestuiven van bloemen en het verspreiden van zaden. Ook dit is goed voor de ontwikkelingen van de gewassen, met name het fruit wat uit tropische landen komt. Kortom, de vleermuis is niet zo zeer een eng beestje maar een harde werker die de teelt van landbouw- en fruitgewassen optimaliseert.
Wist je dat er in Nederland maar liefst 17 soorten vleermuizen voorkomen? De dwergvleermuis komt het meeste voor in onze tuinen en rondom onze huizen.
Vleermuis in winterslaap
Hoe kouder het wordt, hoe minder insecten er zijn. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de vleermuis in winterslaap gaat. De vleermuis kan immers beter zijn energie sparen als er toch weinig te eten is. Voordat de vleermuis in winterslaap kan bereidt het zich in de herfst goed voor. Dit doet de vleermuis niet alleen door extra veel insecten te eten, ze paren in deze periode ook en vliegen (soms honderden kilometers) naar het gebied waar ze gaan overwinteren. Vleermuizen overwinteren graag in een plek waar het erg koel is, maar wel vorstvrij. Ook is het belangrijk dat de plek een hoge luchtvochtigheid heeft, anders droogt de vleermuis tijdens de winterslaap uit of moeten ze wakker worden om te gaan drinken. Verschillende soorten vleermuizen hebben een verschillende voorkeur voor de plek waar ze overwinteren. Zo vindt de één het fijn om te overwinteren in een boom en de ander in een diepe spleet in een bovengronds gebouw. Ook zijn er veel vleermuizen die graag ondergronds overwinteren, zoals in een oud fort of een speciaal voor hen gebouwde vleermuiskelder.
Hoewel sommige dieren de hele winter doorslapen worden vleermuizen met regelmaat wakker. Deze tijd gebruiken ze om te eten of drinken, of om te verhuizen naar een koelere plek. Het is echter belangrijk dat we als mens de vleermuis niet onnodig uit de winterslaap halen. Vleermuizen zijn dan namelijk erg kwetsbaar en het maakt de kans om de winter te overleven een stuk kleiner.
Hoe kan ik vleermuizen helpen deze winter?
Vleermuizen zijn bedreigde diersoorten en kunnen je hulp deze winter goed gebruiken. Hoe je dit kunt doen? Hang een nestkast op, speciaal voor vleermuizen. Zo heeft de vleermuis een plek voor zijn winterslaap – en voorkom je dat ‘ie in of rondom je huis gaat overwinteren. Je kunt de nestkast het beste ophangen op een rustige plek, het liefst aan een stevige boom waar meerdere bomen aanwezig zijn. Zorg ook dat de kast op een minimale hoogte hangt van 3 meter en dat de vleermuis een vrije aanvliegroute heeft – dus geen takken of bladeren direct onder de kast.
Fladdert er een keer een vleermuis in je huis? Geen paniek. Doe alle lichten uit en zet de ramen open. Zo vindt de vleermuis gemakkelijk de weg naar buiten.
Daarnaast is het heel belangrijk dat je jouw tuin, in de avond en nacht, zo duister mogelijk houdt. Dit betekent dus minder of geen verlichting in je tuin deze kerst. Wist je trouwens dat wanneer je te veel kunstlicht gebruikt er sprake is van lichtvervuiling? Dat is niet alleen vervelend voor de vleermuis, maar ook voor andere insecten en dieren. Lees dit artikel, en ga lichtvervuiling tegen deze winter.
Help de vleermuis en andere dieren de winter door
Wat fijn dat je de vleermuis een handje wil helpen door deze winter. Wil je weten hoe andere dieren kunt helpen wanneer ze hun winterslaap houden of proberen te overwinteren? Ontdek hoe je verschillende dieren kunt helpen deze winter door dit artikel te lezen.