Langzaam maar zeker komt het voorjaar dichterbij. Dat merken we aan van alles om ons heen. De krokussen bloeien, er komen knoppen aan bomen en de dagen worden langer. En luister eens? De vogels beginnen te zingen! Voor vogels is dit het moment om met hun zang territorium af te bakenen en partners aan te trekken. Ook komen verschillende vogelsoorten weer terug naar Nederland na hun wintermigratie. Zo kunnen we meestal rond eind februari weer verschillende vogels spotten die terugkomen na het overwinteren. Voorbeelden hiervan zijn de grutto, kievit, scholekster, tureluur en de zwarte stern.
Het broedseizoen gaat van start
De periode waarin vogels eieren leggen, noemen we ‘broedseizoen’. Grofweg is het broedseizoen van maart tot en met juli. Dit is de periode waarin de meeste vogels eieren leggen. De uitspraak “in mei leggen alle vogels een ei”, is dus onjuist. De bosuil kan al in februari beginnen, terwijl de meerkoet rustig doorgaat tot augustus. Vogels bouwen jaarlijks een nieuw nest om hun kroost groot te brengen. Maar wist je dat sommige soorten van vaste nestlocaties gebruikmaken? De gierzwaluw, huismus en veel roofvogels gebruiken vaste plekken als nestlocaties gedurende het hele jaar.
Wet Natuurbescherming in Nederland
Wel eens van de Wet Natuurbescherming gehoord? Deze wet is speciaal ontwikkeld om de natuur en haar bewoners te beschermen. De wet heeft speciale aandacht voor het broedseizoen. Dit is tenslotte een hele belangrijke periode voor veel inheemse vogels en andere dieren.
Wat zegt de Wet Natuurbescherming?
In de wet staat dat het verboden is om vogels, hun nesten en eieren tijdens het broedseizoen te verstoren. Het broedseizoen loopt volgens de Wet Natuurbescherming van 15 maart tot 15 juli. Maar ook buiten deze periode zijn vaste nesten en rustlocaties beschermd. In sommige gevallen kan het écht niet anders en moeten de vogels verstoord worden. Uit te voeren bouwwerkzaamheden kunnen hier een voorbeeld van zijn. In dat geval kan ontheffing worden aangevraagd bij de provincie. Dit moet voldoen aan strikte voorwaarden. Er wordt alleen ontheffing verleend als er geen alternatieven zijn of als er een publiek belang is. Alles om te voorkomen dat de staat van de vogelsoorten slechter wordt.
De Wet Natuurbescherming benadrukt de zorgplicht voor iedereen. Schade aan planten en dieren moet altijd worden voorkomen! Laten we met z’n allen aandacht hebben voor de natuur. Maar hoe zorg je het beste voor de vogels tijdens het broedseizoen? Wat kun je beter wél doen, en wat juist niet? Wij geven tips.
Checklist voor een succesvol broedseizoen
Het broedseizoen is een hele belangrijke periode voor tuinvogels. Ze zoeken partners en bereiden zich voor op het grootbrengen van jongeren. Je kunt je voorstellen dat vogels tijdens deze periode extra gevoelig zijn voor verstoringen. Als vogelliefhebber kun jij je gevleugelde vriendjes een handje helpen door ze een aangename omgeving te bieden. Wij hebben een handige checklist voor je gemaakt:
Jij maakt impact
Het broedseizoen is een tijd van nieuw leven. Menselijke activiteiten hebben een grote impact op de kwetsbare natuur. Wij zorgen voor een veilige en rustige omgeving voor de vogels. Zorg jij mee? Werk dan snel de checklist af. Je kunt ‘m hier downloaden!