Koolmezen kunnen zich niet snel genoeg aanpassen aan klimaatverandering, kopte nu.nl afgelopen week. De rupsen die door koolmezen gegeten worden, komen steeds vroeger uit hun eitjes. De jonge koolmezen die van deze rupsen afhankelijk zijn, komen echter niet eerder uit het ei.
Ecoloog Marcel Visser van het Nederlands Instituut voor Ecologie, deed jaren lang onderzoek naar koolmezen in De Hoge Veluwe. Hij kwam tot de conclusie dat de winterrupsen die koolmezen eten, zich aanpassen aan het veranderende klimaat. De cyclus van deze rupsen loopt daardoor niet meer gelijk met die van de koolmezen.
In de komende 10 jaar moeten de koolmezen vroeger eieren gaan leggen, om op tijd te zijn voor de noodzakelijke voeding. Visser experimenteerde zelf vier jaar lang met het kweken van ‘vroege vogels’. Deze eieren plaatste hij vervolgens in nesten van wilde koolmezen. De gekweekte eieren kwamen echter nog steeds niet vroeg genoeg uit. De soort kan zich niet snel genoeg aanpassen.
Dit fenomeen zien we niet alleen bij rupsen en koolmezen. Over het algemeen lijken de veranderingen bij planten twee keer zo snel te gaan als de aanpassing van de dieren de ze opeten. Visser ziet het zo goed mogelijk tegenhouden van klimaatverandering als enige oplossing.
Wil jij weten wat je zelf kan doen om het klimaat en de biodiversiteit een handje te helpen? Check jouw groenscore en krijg advies op maat!