De aanloop naar de herfst is een prachtige periode. De temperaturen zijn aangenaam en je wordt omringd door prachtige kleuren. De nazomer is niet alleen aangenaam voor ons, óók voor insecten. Terwijl de dagen korter worden en de temperaturen lager dan de afgelopen maanden, maken de insecten zich klaar voor het najaar. Wij kunnen onze zespotige vrienden een handje helpen.
Planten als insectenlokkers
Kies niet alleen voor zomerbloeiers in de tuin. Laat je buitenruimte ook in het najaar stralen! Met een mooie selectie aan najaarsbloeiers geniet je niet alleen van een kleurrijke bloemenzee, je helpt er de insecten ook nog eens enorm mee. Plant bijvoorbeeld leliegras, herfstanemonen of sedum. Deze planten voorzien insecten van nectar wanneer de zomerbloeiers schaarser worden. En dat is heel aantrekkelijk voor onder andere bijen. Verder zijn deze planten geliefd door onder andere lieveheersbeestjes, spinnen en vlinders.
Vlinders in de herfst: het kan!
Vlinders worden vaak geassocieerd met het voorjaar en de zomer. Maar ook in de nazomer en herfst laten deze prachtige insecten zich zien. Je kunt tot wel 15 verschillende vlindersoorten spotten als de weersomstandigheden gunstig zijn. Denk aan vuurvlinders, icarusblauwtjes en koolwitjes. Als je herfstbloeiende planten in je tuin hebt, zie je deze vlinders waarschijnlijk met grote regelmaat in je tuin in het najaar.
Herfstbladeren vallen niet voor niets van de boom
Laat ze dus lekker liggen. Waarschijnlijk zou je ze het liefste weghalen, maar houd je in. Ze hebben vele voordelen! De bladeren zijn namelijk een schuilplaats voor bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en vlinders. Door een deel van de bladeren te laten liggen, creëer je een beschermende omgeving waarin insecten kunnen overleven tijdens de koudere maanden. Door de herfstbladeren te laten liggen zorg je niet alleen goed voor insecten, de aarde wordt er ook nog eens ontzettend vruchtbaar van. Dat trekt dan weer nieuwe insecten en andere dieren aan.
Creëer schuilplaatsen voor insecten
De bladeren laten liggen is al ontzettend goed. Maar wil je insecten nóg verder helpen? Dan kun je insectenhotels, stapels houtblokken en stenen in je tuin plaatsen. Dit zijn hele fijne schuilplaatsen voor insecten. En wist je dat insecten ook graag overwinteren in holle stengels van uitgebloeide bloemen? Laat die stengels dus lekker staan. Dat scheelt jou snoeiwerk en het biedt de insecten een fijne schuilplaats. Zo kunnen ze op een veilige manier de winter overleven. Je helpt hier bijvoorbeeld solitaire bijen en kevers mee. Bovendien dragen insectenhotels en andere schuilplaatsen bij aan de biodiversiteit.
Wees niet bang voor spinnen
Spinnen zijn juist heel nuttig. Ze helpen de insectenpopulatie onder controle te houden. In de zomer leven spinnen het liefst buiten. Maar zodra het buiten wat kouder wordt, kruipen ze naar binnen. Daar is het nu eenmaal warmer en aangenamer. Begrijpelijk dat je liever geen spinnen in huis wilt. Zet ze daarom respectvol buiten, in plaats van ze te doden. Zo kunnen ze buiten weer lekker hun gang gaan.
Insecten in de tuin zijn nuttig
Door deze simpele aanpassingen te doen, zijn de insecten heel blij met jou komend najaar. Zo maak je het verschil voor de insectenpopulaties om je heen. Bovendien draag je bij aan de biodiversiteit. Win-win!