Vuilnis op straat zien liggen roept altijd veel ergernis op bij mensen. Vooral als het in jouw eigen wijk is. Het is vervelend om te zien dat mensen hun afval niet opruimen en jouw buurt hier vervolgens de dupe van is. Niemand wil door een vervuilde wijk lopen, omdat iemand niet op zijn afval let. Maar hoe kan zwerfafval schadelijk zijn voor de omgeving?
Natuur in de buurt
Zwerfafval heeft gevolgen voor de natuur in jouw buurt. Wanneer mensen niet bezig zijn met het juist deponeren van hun afval, kunnen planten in de natuur gaan woekeren. Ook trekt afval veel ongedierte aan, waardoor de natuur in jouw buurt nog meer beschadigd. Niemand vindt het een fijn idee dat er ratten langs de stoep lopen, omdat de buurman niet naar de prullenbak wilde lopen.
Slecht voor de dieren
Plastic vergaat nooit. Het wordt alleen afgebroken in kleine stukjes. Daarbij zien dieren het verschil niet tussen de natuur en het zwerfafval. Dit zorgt ervoor dat dieren regelmatig doodgaan aan zwerfafval. Denk aan egels, herten of katten die stikken in de kleine stukjes plastic. Vogels bouwen nesten met zwerfafval, waardoor hun kuikens erin vast komen te zitten. En niet alleen de dieren gaan er dood aan, maar mensen hebben er uiteindelijk ook last van. Vaak worden plastic deeltjes gevonden in het eten wat wij opeten, omdat de dieren ervan gegeten hebben. Soms zijn de deeltjes zo klein dat het ons niet eens opvalt en wij het gewoon opeten. Dit is natuurlijk ook voor ons ontzettend schadelijk.
Wil je meer te weten komen over zwerfafval in de wijk? Download de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
Water
Ook zeedieren hebben ontzettend veel last van zwerfafval. Je zult vast wel eens verschrikkelijke beelden voorbij hebben zien komen van een schildpad die vastzit in een plastic verpakking. Wanneer mensen niet letten en hun afval zomaar dumpen, waait het zwerfafval in de zee. Het gevoel is de plastic soep. Jaarlijks zorgt de plastic soep ervoor dat er 100.000 zeezoogdieren en één miljoen zeevogels doodgaan. Vooral bij het eten van vissen vinden wij vaak plastic onderdeeltjes.
Straatbeeld
Buiten het feit dat wanneer afval niet opgeruimd wordt, het schadelijk wordt voor de natuur, ziet het er natuurlijk ook niet uit. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen zwerfafval zien liggen, ze ook sneller geneigd zijn om zelf niet te letten op afval opruimen. Dit zorgt ervoor dat het probleem alleen maar erger wordt, omdat steeds meer mensen zorgen voor zwerfafval.
Het kost Nederland ieder jaar 250 miljoen euro om zwerfafval te voorkomen, op te ruimen en te verwerken. Dit doen we omdat zwerfafval op land en in water negatieve gevolgen heeft. Al veel kan opgelost worden wanneer mensen op de kleine dingen letten, zoals; je afval weggooien in een prullenbak, zodat het netjes verwerkt of gerecycled kan worden.