Stedelijke gebieden worden steeds voller geplaatst met panden, bedrijfsterreinen, woningen en pleinen. Hierdoor worden deze gebieden natuurlijk steeds minder groen. Dit gebeurt niet alleen bij openbare terreinen, maar is vaak ook de keuze van de inwoners van een stad. Zo leggen mensen voortaan eerder tegels in hun tuin, terwijl ze vroeger een stuk gras hadden. Dit is allemaal ontzettend zonde, omdat een groene stad meerdere voordelen met zich meebrengt. Hier lees je 6 redenen om te investeren in groen in jouw tuin.
1. Groene stad voor biodiversiteit
Natuurlijk wil je dat je eigen stad er zo goed mogelijk uitziet en dat je kunt genieten van mooie natuur terwijl je naar het werk gaat. Een groene stad zorgt voor meer biodiversiteit. Een stad met veel biodiversiteit betekent dat er een grote verscheidenheid is aan planten en dieren. Een stad met weinig groen trekt stadsduiven, meeuwen en kraaien. Een groene stad met veel biodiversiteit zorgt voor zangvogels, vlinders en egels.
2. Groene stad verkoelt
Stenen muren, tegels, beton en grote parkeerplaatsen nemen allemaal veel hitte op. Dit zorgt ervoor dat de steden opwarmen. Het temperatuurverschil tussen een stad en een natuurlijke omgeving kan wel oplopen tot 6 graden. Dit noemen ze ook wel het urban heat island effect (UHI). Grote of kleine steden, dit effect is er overal. Wanneer er een stuk gras in plaats van een tegel wordt geplaatst, neemt die hitte af. Daarbij hebben bomen ook nog eens een verkoelend effect doordat de bladeren verdampen.
<
3. Groene stad tegen wateroverlast
Door verharding van straten kan water lastiger door de bodem zakken. In steden kan wel 70 tot 90 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat zijn. Dit zorgt ervoor dat je elke keer die grote plassen water tegen komt in de stad. Wanneer je een groenere stad hebt, kan het water zich in de grond opnemen en heeft bijna niemand last van wateroverlast na een regenbui.
4. Groene stad voor gezondheid
Er zijn verschillende onderzoeken die bewijzen dat een groene stad gezonder is voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan de mentale gezondheid. Deze wordt verbeterd wanneer mensen uitzicht hebben op bomen tijdens het werken in plaats van op de achterkant van een gebouw. Groen zorgt ook nog eens voor minder stress. Een groene stad helpt niet alleen de mentale gezondheid te verbeteren, maar ook met de fysieke gezondheid. Zo hebben kinderen in groene wijken minder last van overwicht, omdat ze bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om te gaan voetballen op het groene veld.
Wil je meer te weten komen over vergoening in de stad? Download nu de PDF!
"*" geeft vereiste velden aan
5. Groene stad voor gebouwen
Bedrijven schrikken vaak bij het idee dat een stad moet vergroenen, omdat ze denken dat er panden weg moeten. Maar bedrijven zouden hier juist blij mee moeten zijn. Tegenwoordig waarderen investeerders groen steeds meer. Denk bijvoorbeeld aan de stadsidentiteit die hierdoor wordt verbeterd. Een groene stad maakt wonen veel aantrekkelijker. Dit zorgt uiteindelijk weer voor meer personeel en/of klanten. Daarnaast wordt onroerend goed dat uitkijkt op stukken natuur vaak meer waard. Voor inwoners én bedrijven is een groene stad dus juist gunstig.
5. Groene stad voor verbinding
Verbinding in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan parken waar mensen dagelijks doorheen wandelen. Dit groene gebied kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ouderen door de natuur willen lopen en een praatje kunnen maken met anderen. Of denk aan kinderen die eerder geneigd zijn om buiten te spelen. Dit zorgt allemaal voor sociale verbinding in de stad.
Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een groene stad. Je kunt de tegels in je voortuin vervangen met een stuk gras met mooie bloemen of de parasol in je tuin vervangen door een boom. Dit kost voor iedereen weinig moeite, maar kan ontzettend mooie voordelen als gevolg hebben.
Lees hier over het ontvangen van subsidie voor meer vergroening in je tuin.