Het is ontzettend handig om je eigen groente te kweken. Je kunt zo precies kiezen welke groente je op welk moment uit de tuin wilt halen. Wanneer je helemaal ingelicht bent over hoe je ze het beste kunt kweken, is het ook makkelijk om te weten welke groenten je kan kweken. Welke groenten je kan kweken verschilt per maand, omdat de weersomstandigheden juist moeten zijn. Je kan ook gebruik maken van een kweekkas- of bak om hier meer speling in te krijgen. Hieronder geven we aan op welke manier en maand je het best kan beginnen met het kweken van de verschillende groenten.
Wil je meer weten over groente kweken? Lees hier 6 onmisbare tips!
Januari
In januari is het vaak echt nog te koud om buiten groenten te kweken. Je kan al wel, bijvoorbeeld binnen in een turfpotje, kweekkas- of bak beginnen. Dan zou je in de maand januari al kunnen beginnen met tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie. Je zou eventueel ook in de kweekkas al kunnen beginnen met het zaaien van meloenen. Zorg in deze periode wel dat de onderkant van de bak of pot verwarmd is door het bijvoorbeeld op de vensterbank te plaatsen.
Februari
Ook in februari is de grond nog te koud om buiten te beginnen. In de kas kan al wel het volgende gezaaid worden:
- Erwten
- Aubergines
- Broccoli
- Prei
- Bloemkool
- Meloenen
- Komkommers
- Spinazie
- Sla
- Tuinbonen
- Tomaten
- Radijs
- Uien
- Paprika’s
- Pepers
- Spruitkool
Wanneer de zaadjes zijn ontkiemt en de weersomstandigheden beter zijn, kan dit allemaal naar buiten in de grond geplaatst worden.
Kweek makkelijk je eigen groente: Download hier de PDF
"*" geeft vereiste velden aan
Maart
In maart kunnen de eerste gewassen echt de grond in, namelijk:
- Spruitjes
- Radijs
- Spinazie
- Herfst- en winteruien
- Wortelen
- Doperwten
- Rapen
- Snijbiet
- Peultjes
- Prei
- Postelein
- Raapstelen
- Kapucijners.
Op de vensterbank kun je al beginnen met het volgende te kweken:
- Aubergine
- Komkommer
- Broccoli
- Paprika
- Peterselie
- Andijvie
- Postelein
- Prei
- Kervel
- Koolsoorten
April
In het april kun je echt goed beginnen met zaaien in de grond. In de grond kun je nu aardappels, aardbeien, asperges, bloemkool, broccoli en slasoorten plaatsen. Verder kun je op de vensterbank beginnen met alle andere groenten kweken die je verder in het jaar buiten wil plaatsen.
Mei
In mei is er ook genoeg wat buiten gezaaid kan worden, namelijk:
- Erwten
- Wortelen
- Sla
- Radijs
- Rucola
- Spinazie
- Bietjes
- Broccoli
- Spinazie.
Let er bij courgettes, komkommers, meloenen, sperziebonen en maïs op dat je zeker bent dat de nachtvorst achterwege blijft.
Juni
In juni kan alles wat nog niet in de grond zit, geplant worden. De grond is nu heel vochtig en dus ideaal voor het zelf kweken.
Meer tips over het bemesten van je tuin bij droog weer lees je hier!
Juli
In deze maand kun je alles prima doorkweken. Denk aan:
- Tomaten
- Meloenen
- Komkommers
- Aubergines
- Sla
- Radijs
- Tuinkers
- Paprika
- Peterselie
- Etc.
Augustus
Augustus is de ideale maand om jouw sla, radijs, tuinkers, tomaten, paprika, aubergines, meloenen en komkommers te oogsten.
September
Hier geldt hetzelfde als vorige maand. Verder kun je deze maand voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien.
Oktober
De grond is nu echt te koud om nog groenten te kweken in je tuin. Haal vorstgevoelige gewassen binnen.
Wil je meer weten over hoe je een botanische tuin maakt? Lees hier de 10 tips!
November
In de kweekkas kan je weer beginnen met het kweken van spinazie, plantuitjes en druiven. Kruiden voor wintergebruik moeten naar binnen worden gebracht.
December
Buiten kweken is in december niet meer mogelijk. Je kunt nog wel doorkweken in je kweekkas met, bijvoorbeeld: kruiden en spinazie.
1 reactie
Goed om te weten welke planten en kruiden ik in mijn eigen tuin kan kweken. Wij gaan in het voorjaar beginnen met de aanleg van de tuin en ik ben nog op zoek naar passende planten. De informatie ga ik zeker meenemen!