Hoe fijn zou het zijn als je gewoon de groente die je nodig hebt uit je eigen tuin kunt halen? Niet meer hoeven te betalen voor een krop sla die een dag later niet goed meer is. Als je overweegt om groentes te kweken, is het handig om hier wat tips over te krijgen. Daarom hebben wij voor jou een paar handige tips op een rijtje gezet voor het kweken van je eigen groenten.
1. Voordat je begint
Voordat je begint met je groenten kweken, moet je weten dat er meerdere mogelijkheden zijn. Je kunt groentes kweken in je tuin, maar ook in een kweekkas of -bak.Een kweekkas is ontzettend handig, omdat je over alle seizoenen groente kunt kweken. Normaal gesproken wanneer je groente kweekt in de grond ben je ontzettend afhankelijk van het seizoen. Een kweekkast is dus heel makkelijk om groente te kweken die het in de winter nooit overleven zoals rucola, sla, radijs en andijvie.Je bent bij een kweekkas dus veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Natuurlijk kun je groenten van een kweekkas later in de grond verplaatsen, bijvoorbeeld wanneer ze sterker zijn of de weersomstandigheden beter zijn.
Wil je meer weten over wat je allemaal kan kweken in je tuin? Lees hier verder!
2. Begin eerst altijd binnen
Het is sowieso beter om binnen te beginnen. Dit hoeft niet perse met een kweekkas of kweekbak. Je kunt werken met turfpotjes of turfpotjes in een kweekbak. Je kunt de groente in zo’n turfpotje laten groeien totdat je merkt dat de wortels uit het potje komen, dan is het tijd om het potje buiten in te graven. De wortels zullen gewoon door het turfpotje heen groeien.
Kweek makkelijk je eigen groente: Download hier de PDF
"*" geeft vereiste velden aan
3. Gebruik bloempotten
Wanneer je kruiden wil gaan kweken, zijn bloempotten erg handig. In deze potten zit een gat onderop waar het water doorheen kan gaan. Deze potten zorgen ervoor dat er geen onkruid tussen je kruiden komt. Ook is het handig omdat je de potten makkelijk kan verplaatsen naar de keuken, wanneer je de kruiden nodig hebt.
Op een slimme manier water afvoeren in je tuin zonder riool? Bekijk hier het artikel!
4. Waar laat je de groenten? Binnen of buiten?
Sommigen groenten kun je het beste binnen laten staan door het optimale leefklimaat van een groentesoort. Tomaten en pepers zijn hier een voorbeeld van. Deze kunnen gewoon in een turfpotje beginnen. In plaats van deze buiten in de grond te verplaatsen kun je deze beter verpotten in een plastic bloempot. Deze potten kun je dan buiten zetten wanneer je zeker weet dat het goed weer blijft en de groenten het buiten aankunnen.
5. Bouw een groentebak
Het is handig om een groentebak te bouwen. Dit betekent dat je aarde hoger ligt dan de grond. Denk bijvoorbeeld aan 4 planken aan elkaar timmeren in de vorm van een vierkant en daar aarde in scheppen. Op deze manier kun je makkelijker werken en krijg je geen ongedierte bij je groenten.
Hier lees je meer over hoe je op een diervriendelijke manier muizen kunt wegjagen.
6. Alternatief als je geen ruimte hebt
Als je denkt dat je niet veel ruimte hebt om je eigen groente te kweken, is het misschien handig om te kijken of je ook in de hoogte kan werken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een trellisscherm. Dat zorgt ervoor dat je groenten houvast hebben om omhoog te groeien en geen onnodige plek innemen. Je kunt ook bijvoorbeeld kruiden in bloembakken groeien zodat je ze aan de muur kan hangen.