Nu Sinterklaas het land uit is komen de kerstbomen bij veel huishoudens tevoorschijn. De één haalt jaarlijks de neppe kerstboom uit de berging en de ander koopt een kerstboom bij het tuincentrum. Wist je dat we in Nederland jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen weggooien? Zonde natuurlijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren hoe je dit jaar kunt gaan voor een duurzame kerstboom! In dit artikel vertellen we je wat die manieren zijn.
Kerstboom met kluit
Ben je van plan om ieder jaar een kerstboom te versieren? Koop dan een kerstboom met kluit. Op deze manier heb je een mooie boom voor in je huis met kerst en kun je er de rest van het jaar van genieten in de tuin. Je hebt zowel bomen met kluit in een jute zak als met kluit die in een pot gekweekt zijn. Wanneer je de kerstboom in je tuin wil planten kun je het best een kerstboom kopen in pot. In een pot blijft het wortelstelsel behouden waardoor het gemakkelijk in je tuin kan doorgroeien en de kans op uitdroging minimaal blijft.
Bomen, met naalden, die het meest geschikt zijn om te herplanten zijn de fraserspar (abies fraseri), fijnspar (picea abies) en de Servische spar (picea omorika). Voordat je de boom in huis haalt is het belangrijk dat je de boom laat acclimatiseren, bijvoorbeeld in de bijkeuken of schuur. Blijf goed voor de boom zorgen, wanneer hij eenmaal in de woonkamer staat. Dit kun je doen door de kerstboom voldoende water te geven en uit de buurt te houden van warmtebronnen, zoals de verwarming of een grote lamp. Zo voorkom je dat de boom uitdroogt!
Ga voor een ‘kerstconifeer’
Een mooie boom voor de kerst én een schonere lucht voor de rest van het jaar? Dat kan met een kerstconifeer! Haagplanten, zoals een coniferenhaag, zijn in staat om fijnstofdeeltjes uit de lucht te filteren. Dit is een groot voordeel voor je gezondheid en het milieu, zeker wanneer je in een stedelijk gebied woont of dicht bij de snelweg.
Hoe meer haagplanten je in je tuin plaatst hoe groter het effect op de afname van stikstofdioxide en fijnstof. Wil je een schonere lucht in jouw leefomgeving? Vervang dan de schutting door een mooie gemengde haag. Niet alleen goed voor de lucht, maar ook voor leuke dieren zoals de egel.
Het leuke is dat er ook haagplanten zijn in de vorm van een kerstboom, zoals de Thuja Smaragd. Zo kun je het hele jaar door genieten van één of meerdere haagplanten in je tuin en haal je de conifeer in huis voor de kerst!
Adopteer een kerstboom
Misschien heb je geen tuin of heb je geen zin om een kerstboom jaarlijks uit de grond te halen en na de kerst weer te herplanten. Gelukkig is er dan nog een andere optie: een kerstboom huren of adopteren! Via initiatieven als Beter Boompje en Duurzame Kerstbomen kun je een kerstboom aanschaffen die na jouw gebruik een tweede leven krijgt. Vaak krijg je de keuze tussen een boom met kluit of zonder kluit. Een kerstboom met kluit wordt weer herplant in een ‘kerstbomenbos’ nadat je de boom hebt ingeleverd. Wil je een boom zonder kluit? Dan worden er voor iedere verkochte boom één of meerdere nieuwe boompjes gepland. Zo help je de natuur toch een beetje mee.
Een neppe kerstboom, duurzamer dan een echte?
Het klinkt onwaarschijnlijk, maar een neppe kerstboom is duurzamer dan een verse boom! Hoewel een neppe kerstboom gefabriceerd moet worden van kunststof, is er wel maar sprake van een eenmalige productie. Ook zijn er geen pesticiden voor nodig, heb je jarenlang kerstplezier en voorkom je dat de kerstboom na de kerst wordt weggegooid. Wil je de neppe kerstboom op een nog duurzamere manier in huis halen? Ga dan voor een tweedehands kerstboom! Vaak mankeert er niets aan tweedehands bomen en in plaats van dat het bij iemand op zolder staat kun jij het een mooi tweede leven geven. Het enige wat een neppe kerstboom niet doet is een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en/of een schonere lucht, wat de kerstconifeer bijvoorbeeld wel weer doet!
Een kerstboom in huis hoeft dus niet persé slecht te zijn voor het milieu. Sterker nog, door een kerstconifeer te planten draag je ook nog eens bij aan een schonere lucht! Er zijn nog meer manieren hoe je de natuur kunt helpen deze winter. Ben je benieuwd welke manieren dit zijn? Lees dan het artikel over het winterklaar maken van je tuin op een natuurvriendelijke manier.