Het temperatuurverschil van steden ten opzichte van omliggend landelijk gebied kan oplopen tot wel 6 graden. Dit wordt ook wel het urban heat effect (UHI), of hitte-eilandeffect genoemd en komt bijvoorbeeld door het gebruik van (donkere) stenen en bestrating in de steden. Om de hitte te bestrijden laten gemeentes steeds vaker bomen planten. Niet alleen de schaduw van de bomen maar ook de verdamping die plaats vindt zorgt voor verkoeling. Bomen kunnen ook verkoeling geven in jouw tuin. In dit artikel lees je welke 6 bomen jou gaan helpen om de zomer koeler door te brengen.
Bomen zijn dus een goed middel om hitte te bestrijden. De verdamping van de bladeren zorgt ervoor dat de omgeving afkoelt. De diepe worteling zorgt ervoor dat de boom bij een lange warme periode blijft verdampen. Dit betekent dat je bomen dus gemakkelijk kunt gebruiken voor verkoeling in de tuin. Een boom in een stuk grond geeft dus veel meer verkoeling dan een betonnen tegel waar een parasol op staat. Een boom zorgt daarbij ook voor schaduw. Daarom is het altijd beter om een boom te planten in een plaats van een parasol neer te zetten, omdat het in meerdere vormen verkoeling biedt. Het is uiteraard wel van belang dat een boom tegen langdurige droogte en hitte kan, zodat het in de zomer blijft verdampen en kan zorgen voor verkoeling in de tuin. Hieronder staan een paar suggesties voor bomen die hier perfect voor zijn.
Wil jij weten of je subsidie kan ontvangen bij het vergroenen van je tuin? In dit artikel lees je alles wat je over subsidie voor vergoenen wil weten.
Kweek makkelijk je eigen groente: Download hier de PDF
"*" geeft vereiste velden aan
Honingboom (SophoraJaponica)
Deze grote Japanse boom wordt ook wel de honingboom genoemd. Hoe warmer het weer is hoe meer de roomwitte bloemen bloeien. De honingboom is dus perfect voor verkoeling voor die lange hete zomerdagen.
Valse christusdoorn (GleditiaTriacanthos)
Deze boom moet redelijk beschut staan, omdat hij niet goed tegen sterke wind kan. Verder kan deze boom wel ontzettend goed tegen langdurige droogte. In deze tijd bloeien er witte trossen.
Perzisch ijzerhout (Parrotia Persica)
Deze boom doet het niet alleen goed in lange droogte, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. In het voorjaar kleuren de bladeren rood en in de herfst varieert het van geel, rood, oranje of roze.
Blaasjesboom (Koelreutia Paniculata)
De blaasjesboom, ook wel de koelruit genoemd, bloeit met gele pluimen in de maanden juli-augustus. Na de bloei worden de boomvruchten omgevormd tot lampionnen waar een zwarte zaad in zit.
Winterlinde (Tilia Cordata)
Deze boom kan wel 25-30 meter hoog worden. Toch zie je hem vaak kleiner in de natuur. Deze sterke boom wordt vaak in tuinen geplaatst, omdat hij zo goed tegen alle weersomstandigheden kan. Daarom is deze boom perfect voor de droge periodes en zorgt hij voor verkoeling in de tuin.
Klik hier als je meer wilt lezen over hoe je een bostuin creëert!
Europese netelboom (Celtis australis)
Op jonge leeftijd kan deze boom makkelijk vorstschade oplopen, dus is het belangrijk dat deze boom in de juiste tijd van het jaar geplaatst wordt. Het hout van deze boom is waardevol. De jonge twijgen van de boom werden vroeger als zwepen gebruikt. De bomen vormen later besvormige steenvruchten. Ook deze boom houdt juist van de hitte, dus is hij perfect voor verkoeling tijdens de hete zomerdagen